U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval. De winnaar 2024 is bekend!

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van tien basisscholen uit Rivierenland een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Rivierenland.  

Basisschool De Terebint uit Wamel is de winnaar van deze race. Donderdag 28 maart werd door wethouder Evert Jan Slootweg van West Maas en Waal, de prijs uitgereikt aan de winnende school. 

In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 18.246 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt het hergebruikt en gerecycled 

Een duurzame wereld 
In Nederland wordt op dit moment de helft van het elektronisch afval niet gerecycled. Vaak   omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.  

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang fanatiek en met veel enthousiasme elektronisch afval ingezameld. Ieder ingezameld item leverde punten op. Kon het item nog worden gerepareerd, dan kregen ze daar extra punten voor.

De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Zij konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen.  

Avri heeft alle ingezamelde apparaten bij de scholen opgehaald en zorgt ervoor dat ze worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten. 

Afval is grondstof 
Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke doelstellingen bij alle activiteiten van Avri. Dit doen we voor huidige generaties maar zeker ook voor toekomstige generaties. Want ook onze kleinkinderen verdienen een leefbare woonomgeving. We zien afval als grondstof in een circulaire samenleving, waarbij het primair draait om het hergebruik daarvan. 

Deze scholen deden mee: 

  • OBS Prins Willem Alexander uit Beusichem
  • PCD De Bron uit Bruchem
  • PDB De Rank uit Kerkwijk
  • Sébaschool uit Ochten
  • CBS De Hoeksteen uit Well
  • Oranje Nassauschool (locatie Molenzicht) uit Culemborg
  • OBS De Rietschool uit Opijnen
  • Prins Willem Alexanderschool (locatie West) uit Tiel
  • Basisschool De Terebint uit Wamel
  • Basisschool De Wegwijzer uit Nederhemert

De E-waste Race Rivierenland is mogelijk gemaakt door Avri, Weee Nederland en Wecycle. 

Los van de E-waste Race kunnen inwoners hun oude elektronische apparaten ook altijd gratis inleveren op een van de Avri-milieustraten. 


Deel deze pagina opLinkedIn