U bevindt zich op: Home/Inwoners/Afval/Afvalstoffenheffing/ Wat betaalt u voor uw afval?

Wat betaalt u voor uw afval?

Naast een basisbedrag dat voor iedereen gelijk is, betaalt u per keer dat u restafval aanbiedt. Als u uw afval goed scheidt, hoeft u minder restafval weg te gooien en kunnen we de gescheiden afvalsoorten opnieuw gebruiken.

Hoeveel betaalt u in 2021?

Belangrijkste tarieven afvalstoffenheffing 2021

Basistarief voor heel 2021 (voor iedereen gelijk)€270,00*

Inclusief:

• één restafvalcontainer of de mogelijkheid gebruik te maken van een ondergrondse container voor restafval
  • één of twee containers voor plastic verpakkingen, drinkpakken en blik, gft en papier

Het formaat van de container (140 of 240 liter) is hierbij niet van belang.

• Het gebruik van de milieustraten (gratis, met uitzondering van bouw- en sloopafval, puin, grond en restafval)

Extra

- per extra restafvalcontainer (140/240 liter) per jaar
- per extra container voor gft, papier of plastic verpakkingen, drinkpakken en blik (140/240 liter) per jaar

€ 50,00
€ 0,00

Variabel tarief (per keer)

- inworp ondergrondse restafvalcontainer per zak van 30 liter voor hoogbouw en stadscentra
- inworp ondergrondse restafvalcontainer per zak van 30 liter voor overige huishoudens
- grijze restafvalcontainer 140 liter
- grijze restafvalcontainer 240 liter
- gft-container (140 en 240 liter)
- papiercontainer (140 en 240 liter)
- container (140 en 240 liter) en zakken voor plastic verpakkingen, drinkpakken en blik
- brengcontainers voor glas, papier, textiel
- milieubox

€ 0,80**
€ 1,00
€ 4,67
€ 8,00
gratis gratis
gratis

Kosten die niet via de afvalstoffenheffing in rekening gebracht worden

- restafval op milieustraat per huisvuilzak van 60 liter (met pinpas betalen op milieustraat)
- voorrijtarief voor aan huis ophalen van grof huishoudelijk afval (via factuur)
- een containerwisseling van 240 liter grijze restafvalcontainer naar een 140 liter grijze restafvalcontainer is gratis. Alle andere containerwisselingen kosten € 35 per levering van 1 of meer containers (via factuur)
- omwisselen van een toegangspas voor ondergrondse restafvalcontainer voor een container voor restafval voor inwoners buitengebied
- omwisselen van een container voor restafval voor een toegangspas voor ondergrondse restafvalcontainer voor inwoners buitengebied

€ 2,40
€ 20,00

€ 35,00

€ 0,00

* Het basistarief van € 270,00 wordt in onderstaande gemeenten verhoogd met een jaarlijks bedrag voor het wekelijks inzamelen van gft-afval in de zomermaanden en/of een opslag voor zwerfafval en/of incontinentiemateriaal/medisch afval:

• Inwoners van de gemeente Buren betalen € 3,30 voor het verwijderen van zwerfafval.
  • Inwoners van de gemeente Culemborg betalen € 3,30 voor het verwijderen van zwerfafval.
  • Inwoners van de gemeente Maasdriel betalen € 3,30 voor het verwijderen van zwerfafval.
  • Inwoners van de gemeente West Betuwe betalen € 7,40 voor het wekelijks inzamelen van gft-afval in de zomermaanden en € 3,30 voor het verwijderen van zwerfafval.
  • Inwoners van de gemeente West Maas en Waal betalen  € 7,40 voor het wekelijks inzamelen van gft-afval in de zomermaanden, € 3,30 voor het verwijderen van zwerfaval en € 1,25 voor incontinentiemateriaal en/of medisch afval.
  • Inwoners van de gemeente Zaltbommel betalen € 3,30 voor het verwijderen van zwerfafval.
  • Inwoners van de gemeente Tiel betalen € 10,75 voor het verwijderen van zwerfafval en € 2,82 voor incontinentiemateriaal en/of medisch afval.

**Gebruikers van ondergrondse restafvalcontainers die in hoogbouw of stadscentra wonen hebben minder mogelijkheden om groente-, fruit- en tuinafval apart te houden. Het tarief is daarom 20% goedkoper dan voor gebruikers die gft wel kunnen scheiden.

Wanneer betaalt u Afvalstoffenheffing?

In de periode van januari tot en met mei ontvangt u van Belasting Samenwerking Rivierenland (BSR) de aanslag voor het basistarief van 2021 en de aanslag voor het aantal keer dat u restafval hebt aangeboden in 2020.

Afvalstoffenheffing en -inning.

Wilt u meer lezen over de heffing en de inning van de afvalstoffenheffing?

Afvalstoffenheffing

Tarieven afvalstoffenheffing 2021

Bekijk hier de tarieven van 2021

Tarieven 2021 (pdf)

Over PDF-bestanden

PDF-bestanden kunt u openen met onder meer het gratis programma Adobe Acrobat Reader.