Het is erg druk bij het klantcontactcentrum. Het kan daardoor langer duren voordat we u kunnen helpen. Alvast dank voor uw geduld.

U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Persbericht samenwerking gemeenten en Avri in aanpak van de eikenprocessierups

PERSBERICHT

Geldermalsen, 9 mei 2023

SAMENWERKING GEMEENTEN EN AVRI IN AANPAK VAN DE EIKENPROCESSIERUPS

De afgelopen weken kwam het al in het nieuws: de eikenprocessierupsen zijn weer uit het ei gekropen. De eikenprocessierups zorgt in de zomermaanden soms voor overlast. Om de overlast te beperken, verzorgt Avri de bestrijding van de rups in Buren, Neder-Betuwe, Tiel en West Betuwe. Elke gemeente maakt binnen haar gebied eigen keuzes bij het bestrijden van de eikenprocessierups.

Waarom moeten we de eikenprocessierups bestrijden?

De rupsen kunnen vanaf half mei tot eind juli voor overlast zorgen. De bomen hebben er weinig last van. Maar voor mens of dier kan aanraking met de brandharen van de rups leiden tot (heftige) jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of luchtwegen of andere allergische reacties. Daarom willen gemeenten hinder zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Dit doen zij in samenwerking met Avri.

Voorzorgsmaatregelen met preventief spuiten
De maatregelen richten zich op de gemeentelijke eikenbomen. Als de bomen voor ongeveer de helft in blad staan wordt een deel van de eikenbomen preventief bespoten met een biologisch middel. De rupsen gaan dood wanneer ze de behandelde bladeren eten.

Het middel wordt onder hoge druk op de bomen verneveld. Dat kan overdag, maar ook in de avonduren of zelfs ’s nachts gebeuren, want voor het maximale effect zijn de weersomstandigheden en daarmee het juiste moment van spuiten heel belangrijk. Het middel doodt alleen de rupsen. Het is ongevaarlijk voor mensen, (huis)dieren, vogels en planten.

Wie doet wat?

  • Gemeente West Betuwe laat alleen spuiten op hotspotlocaties waar in vorige jaren veel nesten zijn gevonden.
  • Gemeente Neder-Betuwe laat de gemeentelijke eikenbomen buiten de bebouwde kom bespuiten.
  • Gemeente Buren laat alleen spuiten op hotspotlocaties waar in vorige jaren veel nesten zijn gevonden.
  • In de gemeente Tiel werd tot en met vorig jaar preventief gespoten op bedrijvenpark Medel. Dat is dit jaar niet meer nodig omdat er nestkastjes hangen voor vogels die de natuurlijke vijanden zijn van de rups.

Bekijk de kaart om te zien waar er dit jaar precies wordt gespoten.

Natuurlijke vijanden
Naast de preventieve bestrijding blijven de gemeenten inzetten op bestrijding door natuurlijke vijanden. Dit gebeurt onder andere door het ophangen van nestkastjes voor vogels en het aanleggen van bloemrijke en insectenvriendelijke bermen.

Wegzuigen van nesten
Alle voorzorgsmaatregelen moeten helpen om hinder zoveel mogelijk te voorkomen. Toch kunnen er in de maanden mei, juni en juli nog plaatselijk eikenprocessierupsen en nesten opduiken. Daarom inventariseren medewerkers van Avri vanaf begin mei of er nesten zijn, zodat die alsnog weggezogen kunnen worden. De gemeenten Buren, Neder-Betuwe, Tiel en West Betuwe werken ook hierbij samen met Avri.

De gemeente West Betuwe verwijdert alleen nesten die gemeld worden door inwoners. Voor de gemeente Tiel verzorgt Avri twee inventarisatierondes. Avri laat de nesten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Het wordt sterk afgeraden de nesten zelf te verwijderen.

Overlast melden?

  • Hebt u eikenbomen in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Het beste is om contact op te nemen met een boomverzorgings- of ongediertebestrijdingsbedrijf.
  • Hebt u last van de brandharen raadpleeg dan uw huisarts.
  • Ziet u eikenprocessierupsen op gemeentelijke bomen? Dan kunt u dit melden via de Avri-app of via de meldlijn van uw gemeente.

Deel deze pagina opLinkedIn