Het is erg druk bij het klantcontactcentrum. Het kan daardoor langer duren voordat we u kunnen helpen. Alvast dank voor uw geduld.

U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Persbericht aanpak van de eikenprocessierups

Geldermalsen, 28 mei 2024

GEMEENTEN EN AVRI WERKEN SAMEN IN AANPAK VAN DE EIKENPROCESSIERUPS

Het seizoen van de eikenprocessierups is weer aangebroken. Vanwege de brandharen zorgt de eikenprocessierups in de late lente en zomermaanden soms voor overlast. In opdracht van de gemeenten Buren, Neder-Betuwe en Tiel zorgt Avri voor de bestrijding van de eikenprocessierups.

Wat is een eikenprocessierups?
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. De rupsen zitten alleen op eikenbomen en maken opvallende nesten op de stam of onder dikkere takken. Soms lopen ze in processie door de boom op zoek naar voedsel, vandaar de naam. Tussen half mei en half juni krijgen de rupsen, na het vervellen, de kenmerkende brandharen. In juli zijn de rupsen volgroeid en grijs van kleur en verpoppen ze zich tot vlinders.

Waarom bestrijden?
De rupsen kunnen vanaf half mei voor overlast zorgen. De achtergebleven nesten en brandharen blijven tot wel vijf jaar schadelijk. Bomen hebben er weinig last van, maar voor mens en dier kan aanraking met de  brandharen leiden tot (heftige) jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of luchtwegen of andere allergische reacties.

Wegzuigen van nesten
Om vervelende situaties te voorkomen worden in Buren, Neder-Betuwe en Tiel de nesten weggezogen. De nesten worden door medewerkers van Avri geïnventariseerd, waarna ze door een gespecialiseerd bedrijf worden verwijderd. Het wordt sterk afgeraden de nesten zelf te verwijderen.

Natuurlijke vijanden
De gemeenten blijven inzetten op bestrijding door natuurlijke vijanden. Dit gebeurt onder andere door het ophangen van nestkastjes voor vogels en het aanleggen van bloemrijke en insectenvriendelijke bermen.

Wat moet u weten?

  • Hebt u eikenbomen in uw tuin of op uw terrein? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Schakel hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in.
  • Gebruik geen plakstrips, linten of plastic folie. Deze middelen helpen niet en maken bestrijding zelfs moeilijker omdat de rupsen erachter kruipen en volledige bestrijding niet mogelijk is. Door de plakstrips kunnen er ook vleermuizen, insecten en vogels sterven.
  • Raak de rupsen en nesten niet aan. Ook oude nesten bevatten nog brandharen.
  • Ben u in contact gekomen met de rupsen of brandharen? Was dan uw huid goed en spoel uw ogen uit met water. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.
  • Ziet u eikenprocessierupsen op gemeentelijke bomen? Meld dit in de Avri-app of via de meldlijn van uw gemeente. 

Deel deze pagina opLinkedIn