U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

PAPIERINZAMELING IN RIVIERENLAND VANAF 2024 ZONDER VRIJWILLIGERS

Papierinzameling

Vanaf 1 januari 2024 gaat Avri de inzameling van papier zelf doen, zonder inzet van vrijwilligers. Dat heeft het AB op 12 oktober besloten. Belangrijkste reden voor dit besluit is dat Avri de veiligheid van de vrijwilligers tijdens het inzamelen onvoldoende kan garanderen. Met eigen medewerkers is Avri in staat om het werk veiliger én tegen lagere kosten uit te voeren. Op termijn heeft dit een positief effect op de hoogte van de afvalstoffenheffing.

Na de AB-vergadering heeft Avri de verenigingen per e-mail geïnformeerd over het besluit. Zij ontvangen binnenkort een brief van het Dagelijks Bestuur, waarin de overeenkomst rond de papierinzameling formeel wordt opgezegd. 

Inkomsten in drie jaar afbouwen 

De inzet van vrijwilligers bij de inzameling van papier hield de gemoederen jaren bezig. Begin dit jaar sprak het AB het voornemen uit om hierover in het vierde kwartaal van 2023 een besluit te nemen. Om de verenigingen tegemoet te komen, heeft het AB besloten om hun vergoeding in drie jaar tijd af te bouwen. De verenigingen ontvangen de komende drie jaren achtereenvolgens nog 90%, 50% en 25% van hun huidige inkomsten voor het papier inzamelen. De vergoeding voor 2024 was eerst 75%, maar het AB besloot om dit percentage te verhogen naar 90% om de verenigingen extra tegemoet te komen. 
Naast de afbouwregeling zijn de gemeenten in gesprek met verenigingen over andere mogelijkheden om geld te verdienen. 

Alternatieve inkomsten 

“Avri waardeert de jarenlange inzet van de verenigingen” zegt directeur Walter Brouwer. “We zetten de samenwerking graag op een andere manier voort.” Hij doelt op twee alternatieve opties, waarmee verenigingen hun clubkas kunnen aanvullen: het schoonhouden van ondergrondse containers en het aan huis inzamelen van boeken, elektronica, speelgoed en textiel in de zogenoemde BEST-tas. De laatste optie betekent ook extra gemak voor inwoners. Zij hoeven met deze spullen dan niet meer naar de milieustraat. 
De gemeenten bepalen nu welke afspraken zij verder met hun verenigingen maken over alternatieve inkomstenbronnen. Avri sluit daar waar mogelijk graag bij aan. 

Gevolgen voor inwoners 

Door de nieuwe aanpak verandert in sommige wijken de ophaaldag voor oud papier. Ook zal het papier vaker overdag opgehaald worden in plaats van in de avond. De komende tijd informeert Avri de inwoners onder andere via de afvalkalender 2024 over de wijzigingen.  


Deel deze pagina opLinkedIn