U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

OP WEG NAAR EEN CIRCULAIR AMBACHTSCENTRUM

Avri Medel schets

Op 15 februari jl. heeft het Algemeen Bestuur (AB) van Avri ja gezegd tegen de doelen en uitgangspunten voor een Circulair Ambachtscentrum op bedrijventerrein Medel. Het AB heeft ook twee eerste schetsen bekeken. De schetsen zijn nog aan verandering onderhevig, maar geven een eerste indruk van hoe het Circulair Ambachtscentrum eruit kan komen te zien. Avri gaat de plannen nu verder uitwerken.

Avri is sinds een jaar eigenaar van een kavel van 4 ha op bedrijventerrein Medel in Tiel. Op deze plek wil Avri een moderne en duurzame milieustraat ontwikkelen met genoeg ruimte voor het groeiend aantal bezoekers. Met deze ontwikkeling draagt Avri bij aan de ambitie van Regio Rivierenland om in 2050 volledig circulair te zijn.  

Afval krijgt toekomst 
Avri wil meer schone grondstoffen uit afval halen. Deze stoffen kunnen opnieuw worden gebruikt, waardoor er minder afval overblijft. Dat is precies waar het om draait in het Circulair Ambachtscentrum: de focus ligt op het behoud van producten door hergebruik en recycling. Zo ontstaat een plek waar afval weer toekomst krijgt.  
In de regio zijn al veel bedrijven en instellingen bezig met het hergebruik van producten of grondstoffen. Om het Circulair Ambachtscentrum verder vorm te geven, onderzoekt Avri of het met deze organisaties kan samenwerken.  

Makkelijker en meer overzicht 
Avri-medewerkers gaan bezoekers van het Circulair Ambachtscentrum helpen bij het scheiden van afval (wat moet waar?). Het scheiden van producten en grondstoffen moet makkelijker en overzichtelijker worden. Bezoekers komen straks langs drie pleinen: het Hergebruik-, Recycle- en Grondstoffenplein. Op de eerste twee pleinen kunnen ze hun herbruikbare of recyclebare spullen afgeven. Alles wat dan nog over is, blijft achter op het Grondstoffenplein. 

Ontwerp 
Op basis van de doelen en uitgangspunten heeft Avri een ontwerp gemaakt. Dit krijgt een groen karakter en loopt van laag naar hoog.  
Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is veiligheid. Er komen aparte routes voor bezoekers en vrachtverkeer. In het Circulair Ambachtscentrum zal ook aandacht zijn voor educatie en voorlichting. 
Op het terrein en langs de opstelstroken zien bezoekers straks wat Avri en toekomstige partners maken van de gebrachte spullen. Zo wordt zichtbaar dat het echt nut heeft om spullen in te leveren. 

Reactie AB-leden 
De AB-leden zijn positief over de plannen voor het Circulair Ambachtscentrum. Wel vragen ze aandacht voor de financiële haalbaarheid en roepen ze Avri op om de inwoners goed te informeren. 
De AB-leden vinden de uitstraling van het nieuwe centrum belangrijk, maar de functionaliteit moet voorop staan. Afgesproken is om de gemeenteraden goed mee te nemen bij deze belangrijke ontwikkeling. Avri komt langs bij de gemeenteraden om de plannen toe te lichten en vragen te beantwoorden. 
 


Deel deze pagina opLinkedIn