Het is erg druk bij het klantcontactcentrum. Het kan daardoor langer duren voordat we u kunnen helpen. Alvast dank voor uw geduld.

U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Avri werkt samen met inwoners aan beter afval scheiden

Cover van de Mini Afvalwijzer

Aftrap van regiobrede wijkaanpak in de Spellewaard in Zaltbommel

Afval is een grondstof. Het wordt gebruikt voor het maken van nieuwe materialen. Door goed te scheiden zorgen we samen dat grondstoffen niet verloren gaan. Zo besparen we ook kosten. Daarom gaat Avri met inwoners van Rivierenland aan de slag om beter afval te scheiden. Om te beginnen deze maand in de wijk De Spellewaard.  

Goed scheiden is belangrijk, maar soms ook lastig 

Niet iedereen vindt afval scheiden gemakkelijk. Een beetje hulp is dan welkom. Die hulp wil Avri graag bieden. Komend jaar start een uitgebreide informatiecampagne. Deze maand al gaat een Avri-team de wijk in om te zien hoe het afval scheiden gaat, om inwoners tips te geven en hun vragen te beantwoorden. Als eerste is de Zaltbommelse wijk De Spellewaard aan de beurt. Later bezoekt het team wijken in de hele regio.  

Goede wil 

De wijkbezoeken zijn gericht op voorlichting en contact met de inwoners. “We weten dat inwoners van goede wil zijn.” zegt afvalcoach Elsje, die straks ook mee de wijk in gaat. “We helpen de mensen graag om beter te scheiden. Maar als iemand bij herhaling stevig de fout in gaat of duidelijk bewust verkeerd afval in een container doet, kan dat uiteindelijk wel een boete opleveren.”  

Mini Afvalwijzer in de bus 

De bewoners van De Spellewaard krijgen rond 9 november een handig bewaarboekje van Avri in de brievenbus, de Mini Afvalwijzer. In dit boekje staan per afvalsoort de belangrijkste regels: wat hoort er wel of juist niet in elke afvalcontainer? Mogen schoenen bij het textiel*? Kun je een grijze afvalzak met plastic afval in de container voor plastic verpakkingen, drinkpakken en blik (pdb) doen**? Hoort hondenpoep in de gft-container***?  

Op al deze vragen, en nog veel meer, geeft de Mini Afvalwijzer antwoord. Deze wordt ook bezorgd in de wijken die het Avri-team op een later moment gaat bezoeken. Inwoners die daar niet op willen wachten, kunnen het boekje zelf alvast downloaden via avri.info/wijzer

Kijkje in de container 

Het Avri-wijkteam gaat de wijk in op een dag dat er afval wordt opgehaald. Ze kijken in de containers om te zien hoe het afval gescheiden is en laten een compliment achter of een kaartje met tips over hoe het beter kan. Ze kijken meteen de containers na: zitten alle stickers er nog op, zijn deksels en wielen in orde? Ze gaan ook graag met de inwoners in gesprek over afval scheiden en de vragen die zij daarover hebben.  

Duurzame toekomst en lagere kosten 

Afval scheiden is belangrijk. Veel producten kunnen opnieuw gebruikt worden of grondstof worden voor andere producten. Als we afval niet hoeven te verbranden, is er ook minder CO2-uitstoot en zorgen we voor lagere kosten. Door afval te gebruiken bij het maken van iets nieuws, werkt Avri samen met inwoners aan een duurzame toekomst. Onder het motto: Samen geven we Rivierenland door. 

------------- 

* Ja, schoenen mogen bij textiel. Maakt u ze wel als paar aan elkaar vast?  
** In de pdb-container mogen alleen doorzichtige afvalzakken, zodat de verwerker kan zien of er het juiste afval in zit.  
*** Hondenpoep hoort bij het restafval. 


Deel deze pagina opLinkedIn