U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

ALLEENRECHT HVC VOOR VERWERKING HUISHOUDELIJK AFVAL  

Overslaghal Avri

Het Algemeen Bestuur (AB) van Avri heeft besloten om aan afvalverwerker HVC het zogenoemde alleenrecht te verlenen voor de verwerking van het huishoudelijk afval dat Avri inzamelt. Het gaat om een overbruggende maatregel die ingaat op 1 april 2024. Op deze datum verloopt het contract van Avri met de huidige afvalverwerker.  

Avri onderzoekt op dit moment of het aandeelhouder kan worden van HVC, een afval- en energiebedrijf van 51 gemeenten en 8 waterschappen. Het AB gaf in december 2023 opdracht voor dit onderzoek. Door toe te treden als aandeelhouder, kan Avri drie grote afvalstromen – restafval, grof huishoudelijk afval en gft – door HVC laten verwerken voor een stabiel tarief. Dit is een belangrijk voordeel in een markt met grillige prijzen en krapte in de verwerkingscapaciteit. Met een stabiel tarief kan Avri voor de inwoners van Rivierenland grote schommelingen in de afvalstoffenheffing voorkomen.  

Geen aanbesteding  
Op 1 april 2024 eindigde het contract van Avri met de huidige verwerker van huishoudelijk afval. Door HVC vanaf deze datum het alleenrecht te verlenen, hoeft Avri geen nieuwe aanbesteding te starten. HVC is bereid om het huishoudelijk afval te verwerken tegen aandeelhouderstarief, ondanks dat het nog niet zeker is of Avri gaat toetreden tot HVC.  

Later dit jaar meer duidelijk  
In de loop van 2024 zijn de resultaten van het onderzoek bekend. Dan besluit het AB of Avri aandeelhouder wordt van HVC en de verwerking van de drie grote afvalstromen voortaan zal onderbrengen bij deze partij. De gemeenteraden worden hier vooraf bij betrokken.  Misschien besluit het AB uiteindelijk dat Avri niet zal toetreden tot HVC. In dat geval start Avri alsnog met een aanbesteding voor de verwerking van het huishoudelijk afval.   


Deel deze pagina opLinkedIn