Asbest

Asbest moet vanwege de gezondheidsrisico's deskundig worden bewerkt of verwijderd. Asbest accepteren wij op de milieustraat uit veiligheidsoverwegingen alleen als aan onderstaande voorwaarden is voldaan: 

  • Verpak het asbest in tenminste twee lagen folie van minimaal 0,2 mm dik (bijv. landbouwfolie).
  • De folie hoeft niet doorzichtig te zijn.
  • Tape of plak de folie luchtdicht af.
  • Afval dat erg op asbest lijkt (bijvoorbeeld asbestvrije golfplaten), moet op dezelfde manier als asbesthoudend afval worden ingepakt en aangeboden.
  • U mag maximaal twee vierkante meter asbest aanbieden op de milieustraat, met een maximum gewicht van 20 kilo. Dit is gratis.
  • Heeft u meer asbest dan twee vierkante meter? Kijk dan hieronder voor aanvullende aanbiedregels.

Twijfelt u waar uw afval thuishoort, kijk dan eens op de Afvalwijzer.

Nieuwe aanbiedregels per 1 januari 2021


Per 1 januari 2021 gelden er nieuwe aanbiedregels voor het aanbieden van asbest bij de milieustraten van Avri. Particulieren mogen eenmalig bij een milieustraat maximaal twee vierkante meter asbest aanbieden met een maximum gewicht van 20 kilo. (bijvoorbeeld kleine asbest voorwerpen, bloembakken, etc.).

Bij meer dan twee vierkante meter/20 kilo, met een maximum 1 m³ asbesthoudend of asbestgelijkend afval, kunt u op donderdag tussen 07.30 uur en 16.00 uur terecht bij het bedrijf Afvalzorg op het Grondstoffenpark in Geldermalsen (Meersteeg 17). U kunt zich melden bij de weegbrug. De weegbrugmedewerker beoordeelt of u maximaal 1 m³ aanbiedt. Uw voertuig (met aanhanger) wordt in- en uitgewogen. U betaalt voor het nettogewicht dat u achterlaat. Betalen kan alleen met uw pinpas. U krijgt een bewijs van afgifte en een kassabon mee.

Als u zelf asbest wilt verwijderen dient u de regels in uw gemeente op te volgen. Kijk hiervoor op de website van uw gemeente en lees hier de landelijke regels.

De regels voor het aanleveren gelden niet alleen voor materiaal waar zeker asbest in zit, maar ook voor asbestgelijkend materiaal. Asbestgelijkend materiaal is met het blote oog niet van asbest te onderscheiden. Om deze reden wordt asbest en asbestgelijkend materiaal op dezelfde manier geaccepteerd op de milieustraat.

Wat wordt er mee gedaan?


Asbest wordt goed verpakt en gestort op een stortplaats. Er wordt landelijk gewerkt aan verwerkingstechnieken om de schadelijke asbestvezels in de toekomst te vernietigen door middel van chemische of thermische technieken.

Naar boven

Deel deze pagina opLinkedIn