U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Verjongen van bospercelen gemeente Buren

populierenbosje

Populierenbosje gemeente Buren

PERSBERICHT

Geldermalsen, 25 januari 2023 

Verjongen van bospercelen gemeente Buren 

Eind januari voert Avri kapwerkzaamheden uit aan de Rijnstraat in Maurik. Het gaat om een in verval geraakt populierenbosje. Later deze winter volgt een vergelijkbaar bosperceel aan de Dwarsweg in Eck en Wiel. Na het kappen worden er nieuwe bomen geplant. 

Stormschade  

Op beide bospercelen staan vooral populieren. Deze boomsoort groeit snel en werd in de jaren 70 vooral aangeplant voor het gebruik als luciferhout en voor het maken van klompen. Na 40 jaar zijn deze bomen kaprijp. Door het planten van nieuwe bomen werden de bosjes regelmatig verjongd. De populieren in de bosjes in Maurik en Eck en Wiel zijn deze leeftijd ver voorbij en raken steeds meer in verval. 

Door storm zijn er in het verleden gaten ontstaan in het kronendek van deze populierenbosjes. De wind heeft vrij spel gekregen en dit leidde tot een domino-effect van omvallende en instabiele bomen. Daardoor is het niet veilig om de bomen te laten staan. Ook ontstaat er regelmatig schade aan de omliggende percelen.  

Nieuwe bomen 

In het bosperceel aan de Rijnstraat blijft een aantal boomstammen overeind staan en worden de struiken zoveel mogelijk gespaard. Aan de Dwarsweg blijft het middeldeel van het bosperceel staan. De buitenkanten worden gekapt. Zo  blijven beide percelen  interessant voor bijvoorbeeld spechten en insecten. Na de kapwerkzaamheden worden nieuwe bomen aangeplant. Er is gekozen voor populieren, omdat deze passen in het Betuwse landschap.  

Overlast 

De werkzaamheden vinden grotendeels plaats op de bospercelen. De weg blijft open voor (werk)verkeer. U kunt hier wat overlast van hebben. Avri probeert samen met de aannemer de overlast zoveel mogelijk te beperken. Hebt u vragen naar aanleiding van dit bericht? Dan kunt u dit melden in de Avri-app, of bellen met Avri via 0345-58 53 53 of de gemeente Buren (cluster Groen) via 14 03 44. 


Deel deze pagina opLinkedIn