U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Terugblik Platformbijeenkomst 17 november 2020

Dinsdagavond 17 november stond de Platformbijeenkomst in het teken van de agenda van het Algemeen Bestuur op 17 december aanstaande. Met 64 online deelnemers werd de bijeenkomst goed ‘bezocht’. De volgende onderwerpen stonden op de agenda: de eerste begrotingswijziging 2021; inzameling incontinentiemateriaal; het controleprotocol en normenkader 2020 en de nieuwe accountant; Afvalstoffenverordening en afvalstoffenheffing 2021; het programma GRIP; de stand van zaken overdracht en nazorg stortplaats.

Begrotingswijziging 2021

In juli dit jaar is de begroting 2021 vastgesteld door het Algemeen Bestuur. Bijstellingen van de begroting worden gedaan als actuele ontwikkelingen en besluiten daar aanleiding toe geven. De eerste begrotingswijziging die is gedaan heeft geen invloed op de afvalstoffenheffing. Het gaat hier om de verhoging van het  krediet voor brengvoorzieningen, bijstellingen voor het basispakket, de gewijzigde inzameling van PMD voor hoogbouw, de daling van de inzamelvergoeding PMD vanuit het Afvalfonds, diverse budgetmutaties o.a. kapitaallasten en BTW. Daarnaast zijn er bijstellingen gedaan in overige programma’s waaronder de werkbegrotingen van Ibor. Voor deze laatste worden bijstellingen via de DVO’s geregeld.

Controleprotocol en normenkader jaarstukken 2020 en nieuwe accountant

Voor de controle van de jaarstukken 2019 is een controleprotocol opgesteld. Het toetsingskader en de controletoleranties (de wettelijke minimumeisen) die in dit protocol zijn opgenomen zijn ongewijzigd gebleven voor 2020. Daarnaast heeft Avri een nieuwe accountant namelijk Crowe Foederer B.V. In verband met de overgang van de oude naar de nieuwe accountant zullen beide accountants zich bezighouden met de stortplaats. Dat is gezien de complexiteit van de situatie en de impact van het besluit over de rekenrente voor het Nazorgfonds een welkome bijkomstigheid voor Avri.

Afvalstoffenverordeningen afvalstoffenheffing 2021

Europese regelgeving, die sinds de zomer van 2020 van kracht is, vereist inspraak van inwoners op de Afvalstoffenverordening wanneer grondstoffen niet apart worden ingezameld. In Rivierenland worden plastic en blik niet apart ingezameld. Daarom is dit voorgelegd aan de inwoners van de Avri-gemeenten. De verordeningen en de tarieventabel 2021 worden in december vastgesteld door het Algemeen Bestuur. Voor de afvalstoffenheffing gaat het dan specifiek om het vaste en variabele deel van de heffing. Eerder heeft het Dagelijks Bestuur voorgesteld om het variabele tarief van €1,20 te verlagen naar €1,- om zo de prijs-comfort prikkel te verbeteren. Daarnaast wordt het vaste deel van het tarief verhoogd. Avri krijgt hierdoor meer vaste inkomsten die nodig zijn vanwege haar financiële situatie. 

De vragen van de raadsleden gingen met name over het toch aanzienlijke deel van de huishoudens die helemaal geen restafval aanbieden (de zogenaamde nulaanbieders) en de relatie tussen de prikkel om goed te scheiden en zwerfafval en dumpingen. De nulaanbieders zijn vooral langs de grenzen van Rivierenland te vinden. Zij brengen hun restval naar gemeenten als Gorinchem of Den Bosch of doen het bij het bedrijfsafval. Avri is in gesprek met de genoemde gemeenten: zij hebben ook last van deze nulaanbieders. Daarnaast is de gedachte dat met het vinden van de juiste prijs-comfortprikkel dumpingen kunnen worden tegengegaan.

Inzameling incontinentiemateriaal

Het Algemeen Bestuur heeft op 4 juli 2019 besloten dat de inzameling van incontinentiemateriaal (en babyluiers) een taak is voor in het pluspakket. Elke gemeente beslist zelf of ze hier gebruik van willen maken of niet. Daarmee is de inzameling van incontinentiemateriaal het eerste inzameltraject binnen de GR dat als maatwerk wordt opgezet.

Omdat de ARN in 2019 nog niet besloten had om hun verwerkingscapaciteit voor incontinentiemateriaal en babyluiers uit te breiden heeft een aantal gemeenten tijdelijk gekozen voor andere regelingen of inzamelmethodieken. Tiel, West-Betuwe en Zaltbommel hebben een financiële regeling in het leven geroepen voor hun inwoners. Neder-Betuwe en West Maas en Waal hebben ieder een pilot gehouden:

  • Neder-Betuwe zamelt sinds 1 maart 2020 het incontinentiemateriaal aan huis in.
  • West Maas en Waal is op 1 juli 2019 gestart met de gescheiden inzameling van incontinentiemateriaal en babyluiers door middel van verzamelcontainers in de openbare ruimte. Dit materiaal wordt daar nu nog afgevoerd als restafval.

Inmiddels heeft ARN besloten om de verwerkingscapaciteit uit te breiden. Naar verwachting is de nieuwe installatie in het derde kwartaal van 2021 gereed. De twee pilots hebben nieuwe inzichten gegeven, waardoor de business case geactualiseerd moet worden. Op dit moment werkt Avri twee scenario’s verder uit:

  • Brengsysteem: semi-ondergrondse containers met toegangscontrole in de openbare ruimte, geschikt voor inwoners met incontinentiemateriaal en babyluiers
  • Huis-aan-huis inzameling: minicontainer aan huis (2-wekelijkse inzameling), geschikt voor inwoners met incontinentiemateriaal

In de business case wordt voor deze twee inzamelmethodes per gemeente de kosten voor de inzameling, de verwerking, andere structurele kosten en de investeringen (kapitaallasten) berekend. Ook wordt zichtbaar gemaakt wat deze twee opties betekenen op het gebied van service, milieurendement en de doelgroep die hiermee bereikt wordt. De planning is om dit voorstel in het AB van 10 februari 2021 ter besluitvorming voor te leggen. 

De inzameling kan medio 2021 van start gaan of per 1 januari 2022. Hoewel de voorkeur van Avri uitgaat naar de start 1 januari 2022 zodat er voldoende tijd is om de invoering goed voor te bereiden, wordt de mogelijkheid opengehouden om medio 2021 te starten. Dit laatste betekent dat er in de Afvalstoffenheffing 2021 een bedrag wordt opgenomen voor de gescheiden inzameling van incontinentiemateriaal. Het exacte bedrag hangt af van de keuzes die de individuele raden nog moeten maken. Daarom wordt een hoog bedrag in de afvalstoffenheffing 2021 opgenomen. Dit bedrag kan in april 2021 nog naar beneden worden aangepast als de keuzes van de individuele raden leiden tot de meest goedkope inzamelvariant. De BSR rekent hiervoor wel kosten voor een extra regel (€1,53 per huishouden).

De vragen van de raadsleden richten zich op wat het gescheiden inzamelen van incontinentiemateriaal voor de inwoners betekent en specifiek voor de doelgroep: is er inzicht in wat inwoners en de doelgroep hiervan vinden, wat zijn de consequenties van het gebruik van de door de ARN verplicht gestelde doorzichtige zakken. Daarnaast waren er ook veel vragen over de kosten: het verschil tussen het recyclen(?) van incontinentiemateriaal en het verbranden ervan; de impact van minder restafval als gevolg van het gescheiden inzamelen; de milieuopbrengst. Ook waren er veel vragen over de rol van de gemeenten: kan er per gemeente gekozen worden om wel of niet mee te doen en in welke vorm; is er een minimum aantal gemeenten nodig om het rendabel te maken etcetera.

Programma GRIP: drie projectvoorstellen goedgekeurd

Avri heeft de opdracht om te werken aan prijsstabiliteit en kostenbeheersing. In de kadernota en begroting 2021 zijn daar drie aandachtsgebieden voor benoemd: het vergroten van de invloed op de keten, het verbeteren van het weerstandsvermogen en een robuuste en wendbare bedrijfsvoering. Avri heeft hiervoor het programma Grip opgezet.

Inmiddels is er financiering toegekend voor de drie projecten die Avri heeft ingediend bij de Regiodeal. Het gaat om de volgende projectvoorstellen:

  • Waardetoevoeging bioafval (GFT).
  • Verkenning van een textielsorteercentrum in samenwerking met Werkzaak.
  • Ingezameld plastic in samenwerking met regionale partners verwerken tot producten. Bijvoorbeeld straatmeubilair, dranghekken, fruitkisten voor telers etc.

De voorstellen zijn goedgekeurd, wat betekent dat ze met behulp van bijdragen van het Rijk en de Provincie uitgevoerd kunnen worden.

Voor de uitvoering van het programma Grip wordt een aparte bv onder Avri Realisatie BV opgericht. Hier waren veel vragen over: inzicht in de volledige jaarrekeningen van Avri Realisatie BV en Solar BV, wie beslist over de oprichting van de bv enzovoorts. Gezien de vragen die er leven over dit onderwerp, wordt er een aparte bijeenkomst voor de raadsleden over de bv’s van Avri georganiseerd.


Deel deze pagina opLinkedIn