U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Nazorgfonds stortplaats

De regionale stortplaats De Meersteeg in Geldermalsen is afgewerkt en afgesloten en daarmee klaar voor overdracht aan de provincie Gelderland. Op het moment van overdracht moet er voldoende doelvermogen zijn voor de zorg nadien. Op dit moment is €12 in de afvalstoffenheffing opgenomen om dit benodigde vermogen bij elkaar te sparen. Omdat er echter veel zaken van invloed zijn op de hoogte van het spaarbedrag, is aan de hand van scenario's het risico op een te laag spaarsaldo ingeschat. De provincie Gelderland neemt in 2031 een besluit over het moment van overdracht.

Risico-opslag
De kans bestaat dat het doelvermogen in het nazorgfonds van de stortplaats bij overdacht onvoldoende is. Zo zijn factoren als de rekenrente, de inflatie en landelijke ontwikkelingen in de stortbranche van invloed op het spaarbedrag. Met de door gemeenten goedgekeurde risico-opslag van € 12,- per huishouden in de afvalstoffenheffing beoogt Avri voldoende weerstandscapaciteit op te bouwen. Avri heeft daarnaast een aantal scenario’s doorgerekend met de landelijk verwachte wijzigingen in technische uitgangspunten en de rekenrente als voornaamste variabelen. Dat geeft een goed beeld van hoe het financiële risico zich in de tijd zou kunnen ontwikkelen: Alleen als de rente daalt en de technische uitgangspunten gelijk blijven, is het doelvermogen onvoldoende.

Bij de meeste scenario’s is het totaal gespaarde bedrag echter voldoende. Door bedachtzaam te plannen en zoveel mogelijk provinciale uitgangspunten te hanteren blijft het mogelijk om bij gunstige ontwikkelingen de stortplaats eerder over te dragen. Avri gaat uit van overdracht in 2044, omdat dan de technische levensduur van het zonnepark is bereikt. Dat geeft meer tijd om het doelvermogen op te bouwen.

Bestuursakkoord
In het bestuursakkoord is afgesproken om samen met de provincie jaarlijks de ontwikkelingen en verwachtingen te bespreken. Als gemeenten de risico’s zoveel mogelijk of geheel willen voorkomen, zal worden voorgelegd in welke vorm al eerder kan worden ‘gespaard’ voor dit risico. Dit kan bijvoorbeeld door verhoging van de tarieven afvalstoffenheffing of weerstand in de eigen gemeentelijke begroting te reserveren. Avri wil gemeenteraden de mogelijkheid te bieden om als mede-risicodrager richting te geven aan de manier waarop Avri hier mee om gaat. Met de zienswijzen op de kadernota kan het AB een definitief besluit nemen over de wijze waarop en de mate waarin het risico van de stortplaats zal worden afgedekt in de meerjarenbegroting van Avri.

Meer lezen? Download de notitie hier:

Discussienotitie Kadernota Nazorgfonds

Bijlage bij discussienota Nazorgfonds Stortplaats


Deel deze pagina opLinkedIn