U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Inwoners Rivierenland zijn goed bezig met afvalscheiden!

Inwoners van Rivierenland mogen trots zijn op de resultaten die naar voren komen uit een landelijke vergelijking tussen gemeenten over inzameling van restafval en het scheiden van Groente, Fruit en Tuinafval en Glas, Papier en Blik. We zijn in Rivierenland goed bezig!

Inwoners in het verzorgingsgebied van Avri produceren jaarlijks gemiddeld 79 kilo restafval. Ze doen het daarmee gemiddeld veel beter dan inwoners van andere gemeenten. Ook het scheidingspercentage ligt met 83% hoger dan het landelijk gemiddelde van 75%. Dit blijkt uit de Benchmark Huishoudelijk Afval 2020 van Rijkswaterstaat en NVRD waar afvalinzamelaar Avri aan deelnam. Het onderzoek vergelijkt de prestaties van gemeenten op het gebied van afvalinzameling. De cijfers komen van gemeenten die vergelijkbaar zijn in stedelijkheidsklasse (gemeten in percentage hoogbouw).

Avri presteert op het gebied van milieu en dienstverlening bovengemiddeld in vergelijking met deze gemeenten. Inwoners van Rivierenland hadden in 2020 gemiddeld 79 kilo restafval tegenover gemiddeld 137 kilo in vergelijkbare gemeenten. De inwoners van onze regio scheiden 83% van hun afval, ten opzichte van 75% bij vergelijkbare gemeenten. Voorzitter van het dagelijks bestuur Joost Reus: “Met ons afvalbeleid en het toepassen van omgekeerd inzamelen hebben we de hoeveelheid restafval in onze regio flink weten te verlagen en veel meer bruikbare grondstoffen uit afval gehaald. We mogen daarom trots zijn op deze resultaten en op onze inwoners.”

Er is altijd ruimte voor verbetering
De komende jaren kunnen we samen met gemeenten en inwoners de puntjes op de i gaan zetten. Het restafval in Rivierenland bestaat nu nog voor 47% uit GFT, PMD, Glas, Papier en Textiel, dus afval dat bruikbaar is als grondstof voor nieuwe materialen. Ook is veel PDB en GFT afval helaas nog flink vervuild en dat leidt tot afkeuring van hele partijen. In het aanleveren van meer en schoner GFT , PMD en glas zit nog veel ruimte voor verbetering. Door de inzet van communicatie via de afvalapp, positieve campagnes gericht op bewustwording en door de inzet van afvalcoaches op straat wil Avri inwoners helpen om hun afval nog beter te scheiden.

Zo werken we samen aan een schoon Rivierenland!

Meer weten? Lees hier verder


Deel deze pagina opLinkedIn