U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Provincie Gelderland en Avri- gemeenten lossen financieel probleem stortplaats Geldermalsen op

Provincie en Avri gemeenten hebben afspraken gemaakt om de financiële gevolgen van de verlaging van de rekenrente voor het nazorgfonds stortplaatsen te verzachten. Direct effect voor de gemeenten is dat zij nu niet geconfronteerd worden met een kostenplaatje van 10 miljoen euro. Dit wordt maximaal 1,5 miljoen euro. De stortplaats blijft nog voor onbepaalde tijd in handen en beheer van Avri.

Positieve uitkomst voor inwoners Rivierenland
Provinciale Staten dienden een amendement in tijdens de Statenvergadering waarin onder andere gesproken werd over de verlaging van rekenrente voor het nazorgfonds stortplaatsen. Deze rekenrente wordt verlaagd van 4,6 naar 3,1 procent. De lagere renteopbrengst leidt tot een extra prijskaartje van 10 miljoen euro voor het nazorgfonds bij de overdracht van de stortplaats van Avri (Geldermalsen) aan provincie Gelderland. Voor de Avri gemeenten betekenden dit een grote en soms bijna onmogelijke opgave om dit geld in 2020 nog op te brengen.

Overdracht bepalen over tien jaar
Het tijdstip van de overdracht van de stortplaats wordt nu over tien jaar bepaald. Hierdoor is het financiële plaatje positiever geworden. Het uitstellen van de overdracht heeft geen consequenties voor het beheer van de stortplaats. Dit blijft Avri doen. Provincie Gelderland blijft het toezicht houden. De stortplaats wordt op enig moment wel overgedragen.

Nazorgfonds stortplaatsen Gelderland
(Gemeentelijke) stortplaatsen dienen als plekken waar afval wordt gestort. Veel van deze stortplaatsen zijn nu gesloten. Ze worden voorzien van een afdeklaag. Soms krijgen deze plekken een andere bestemming zoals een zonnepark bijvoorbeeld. Het stortgas wordt zoveel mogelijk opgevangen en aangewend voor het opwekken van elektriciteit. In 1999 is het nazorgfonds stortplaatsen Gelderland in het leven geroepen. Uit het fonds worden de kosten voor de (eeuwigdurende) nazorg bestreden van stortplaatsen en depots voor baggerspecie, die op of na 1 september 1996 nog afval ontvingen. De provincie is na sluiting van deze stortplaatsen verantwoordelijk voor de uitvoering van de nazorg. De exploitanten van de stortplaatsen en baggerspeciedepots betalen via belastingen aan het fonds (2020 ongeveer 60 miljoen euro). Daarnaast zijn er nog inkomsten uit de rente op beleggingen.
In 2020 is provincie Gelderland verantwoordelijk voor het beheer van 10 stortplaatsen en 7 baggerspeciedepots.

De Gelderlander berichtte al over de overeengekomen oplossing.

Vragen van raadsleden

Hoe vrij is Avri om zelf de termijn van overdracht te bepalen en wat is dan de beste termijn?

Volgens de Wet Milieubeheer moet een stortplaats zodra die is afgesloten, worden overgedragen aan de Provincie. De stortplaats van Avri bevindt zich in de pre-nazorgfase. De BBV-regels geven reden om de stortplaats langer in eigen beheer te houden. De vraag aan de gemeenten is of men dat wil inclusief de bijbehorende risico’s. De stortplaats over 20 jaar overdragen betekent dat er nog steeds €8 miljoen betaald moet worden. Als de stortplaats over (75-) 150 jaar wordt overgedragen, is er genoeg tijd om te sparen.

Wat is de impact van het langer in eigen beheer houden van de stortplaats?

Het langer in eigen beheer houden van de stortplaats betekent dat Avri ook de kosten hiervoor moet dragen. Bijvoorbeeld voor de afdeklaag van de stortplaats die elke 75 jaar vernieuwd moet worden. Ook als er iets mis gaat met de stortplaats, valt dit onder de verantwoordelijkheid van Avri. Op dit moment rekent de accountant door wat de impact van deze optie is.

Wat is de rol van de raden in de besluitvorming over de stortplaats en krijgen zij scenario’s of een voorstel?

Het Algemeen Bestuur van Avri, waarin de 8 Avri-gemeenten zijn vertegenwoordigd door hun wethouders, neemt het besluit. De raden voeren zelf overleg met hun AB-lid over wat zij wenselijk vinden.

Is er animositeit met Provinciale Staten?

Gezien de harde woorden en ook onjuistheden is de heer Peeters van de VVD uitgenodigd voor een gesprek met Avri. Avri heeft op ambtelijk en bestuurlijk niveau acties ingezet en ook de pers meegenomen. Als er niks was gedaan dan was het voorstel door Provinciale Staten als een hamerstuk afgedaan.

Waarom zijn de raden zo laat geïnformeerd?

Pas in februari dit jaar heeft de Adviescommissie Vermogensbeheer Nazorg Stortplaatsen Gelderland haar advies om de rekenrente te verlagen, bekend gemaakt (ALM-studie). De raden zijn op diverse manieren hierover geïnformeerd. Zo is in de kadernota 2020 vermeld dat deze commissie dit advies heeft gegeven. Ook is dit in de jaarstukken 2019 van Avri gedeeld met de raden. Avri heeft niet kunnen voorzien dat de verlaging dermate groot zou zijn. Maar al had Avri al in februari geweten dat de verlaging zou groot zou zijn, dan had dat niets uitgemaakt voor de consequenties ervan.

Heeft het bestuur van Avri een inschattingsfout gemaakt met betrekking tot de ALM-studie?

Avri heeft niet kunnen voorzien of verwachten dat de renteverlaging dermate groot zou zijn.

Zijn er mogelijkheden om op andere wijze geld te genereren, bijvoorbeeld door de verkoop van het zonnepark?

Dit kan onderzocht worden. Het is aan de aandeelhoudersvergadering van Solar bv om hierover te besluiten. 

Als de rente in de toekomst weer stijgt, kan de stortplaats dan alsnog op een later moment overgedragen worden?

Ja dat is mogelijk; de Provincie kan dat niet weigeren.

Wat betekent de €10 miljoen voor de afvalstoffenheffing?

Zoals in de kadernota is gemeld, zijn de reserves van Avri de afgelopen jaren gebruikt om de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden. Hierdoor is de situatie ontstaan dat er geen vet meer op de botten is. In de afvalstoffenheffing  2021 is al een opslag van €12 euro opgenomen om de reserves weer aan te vullen. Dit zal nu voor een langere tijd moeten worden doorgetrokken.


Deel deze pagina opLinkedIn