U bevindt zich op: Home / Over Avri / bestuur

Nieuws

Pas op voor de eikenprocessierups!

28 mei 2018
boom met eikenprocessierups

Sinds een aantal jaren hebben ook de gemeenten in het rivierengebied te maken met overlast door de eikenprocessierups. De brandharen veroorzaken vooral vanaf half mei en in juni en juli overlast voor mens en dier. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en nesten. Avri zorgt voor bestrijding in de gemeenten Buren, Neder-Betuwe, Neerijnen en Tiel.

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. De rups leeft op eikenbomen. De aanwezigheid van de rupsen is vaak zichtbaar aan de kaalgevreten bomen. De nesten bestaan uit een dicht opeengehoopt spinsel van vervellingshuidjes, uitwerpselen en brandharen. Deze haren dringen zich in de huid, ogen en luchtwegen met klachten als jeuk, een pijnlijke huid, ademhalingsproblemen en oogontsteking als gevolg. Als u in contact bent gekomen met de rupsen of brandharen, was dan uw huid goed en spoel uw ogen goed uit met water. Als u ernstige klachten heeft, neem dan contact op met uw huisarts.

Bestrijding
Woont u in de gemeente Buren, Neder-Betuwe, Neerijnen of Tiel en ontdekt u een nest in het openbaar groen? Neem dan contact op met:

  • Avri via (0345) 58 53 53 of melding@avri.nl. U kunt uw melding ook online doorgeven. Dit geldt voor inwoners van de gemeenten Buren, Neder-Betuwe en Neerijnen.
  • Bel- en Herstellijn via (0344) 63 75 55. Dit geldt voor inwoners van de gemeente Tiel.

Vindt u de eikenprocessierupsen in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Het is niet aan te raden dit zelf te doen. U kunt het beste contact opnemen met een boomverzorgins- of ongediertebestrijdingsbedrijf bij u in de buurt.

Meer informatie
Voor meer informatie over de eikenprocessierups kijkt u op:

 

 


Deel deze pagina opLinkedIn