U bevindt zich op: Home / Over Avri / bestuur

Meldingen

Bijenvolk gered uit boom met stormschade

6 november 2017

Beeldverslag van het veiligstellen van het bijennest

Tijdens een storm raakte een treurwilg op de begraafplaats in Ophemert (gemeente Neerijnen) flink beschadigd: er brak een grote tak af. De boom stond al langer bekend als zwak. Vanwege het beeldbepalende karakter en omdat er weinig risico was voor de omgeving, was de boom tot nu toe niet gekapt (foto 1).

Tijdens het opruimen vonden de Avri-medewerkers een bijenvolk in een holte van de tak (2). Omdat bijen zo belangrijk zijn voor de natuur, wilde Avri graag proberen om dit volk te redden. Een boomspecialist die ook als imker actief is kwam naar de begraafplaats en besloot de tak voorzichtig open te zagen (3). Hij vond de koningin, zette haar in een 'kluisje' (4) en bracht haar naar een nieuwe bijenkast (5). Daarna werd het volk gelokt om haar te volgen (6) en heeft hij het hele volk in de bijenkast meegenomen naar zijn eigen imkerij.

Avri zorgt, samen met de gemeente Neerijnen, voor goede leefomstandigheden voor de bijen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Planten van drachtplanten (planten die de bijen veel voedsel of stuifmeel bieden) rond het gronddepot in Opijnen.
  • Aanleggen van een ecologische inrichting rondom de waterberging aan de Oudebommelsestraat in Ophemert.
  • Inzaaien van een ecologisch bloemenmengsel bij natte delen en schouwpaden in Haaften Noord.
  • Ecologisch maaien van diverse kwetsbare bermen zoals de eerste meter van de Waalbandijk tussen Waardenburg en Neerijnen. Daarbij wordt bij het maaien en het opruimen van het maaisel rekening gehouden met de dieren en planten.

Deel deze pagina opLinkedIn