U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Zomerinzameling GFT Pluspakket

In de gemeenten West Betuwe en West Maas en Waal wordt deze zomer het gft niet elke week, maar een maal per twee weken ingezameld. Tot dit besluit is het AB op 20 mei gekomen, nadat bleek dat de capaciteit bij de inzameling van Avri zo hevig onder druk staat, dat een dergelijk besluit noodzakelijk was om de basisinzameling bij alle gemeenten te kunnen borgen. Voor de beide gemeenten hebben we in overleg met de bestuurders een alternatief gevonden voor de extra inzamelronde van het gft, in de vorm van composteerbare gft zakken.

Avri kampt sinds corona met uitval door ziekte, niet per se corona gerelateerd. Dit gecombineerd met de enorme krapte op de arbeidsmarkt (een landelijk en sector breed verschijnsel) maakt dat de operatie kwetsbaar is. Dit probleem signaleren en onderkennen we al langer. Ook de uitzendbureaus en onderaannemers kampen met dezelfde capaciteitsproblemen. Collega’s op kantoor werken met man en macht aan het in stand houden van de dienstverlening, zelfs zo dat mensen van kantoor na hun dagtaak nog op de wagen rondrijden om bijvoorbeeld papier in te zamelen. Naast een wervingsactie voor chauffeurs op zeer korte termijn, zijn we ook bezig met het voorbereiden van structurele arbeidscommunicatie, want de behoefte aan medewerkers is organisatie breed.  

Voor West Betuwe en West Maas en Waal hebben we in overleg met de bestuurders een alternatief gevonden voor de extra inzamelronde van het gft, in de vorm van composteerbare gft zakken. Deze zakken distribueren we in overleg met de gemeente medio juni in de twee gemeenten via dorpshuizen en waarschijnlijk ook de supermarkten. Deze oplossing moet tijdens de warme zomermaanden in ieder geval de stankoverlast beperken. Inwoners van de twee gemeenten betalen voor deze plusdienst normaal 7,53 Euro per jaar. De kosten voor de gft zakken worden hiermee verrekend. Dat betekent dat inwoners voor de afvalstoffenheffing 5,- Euro terugbetaald krijgen op het jaarbedrag van 2023. Daarnaast zijn wij in deze maanden via onze communicatiekanalen, net als elke zomer, extra actief met tips tegen stankoverlast.  

In het DB van 8 juni is hierover een voorstel vastgesteld dat, naar verwachting in het AB van 7 juli wordt bekrachtigd.  


Deel deze pagina opLinkedIn