U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Zienswijzen raden belangrijke factor in besluit oprichting coöperatie Cirtex

We hebben al eerder bericht dat we graag samen met Werkzaak en kringloopbedrijf 2Switch een textielsorteercentrum voor onze regio willen oprichten. Een win-win-win situatie voor ons allemaal. De gemeenteraden krijgen een belangrijke stem in het besluit hierover. 

Avri is van en voor de regio en neemt haar verantwoordelijkheid in de circulaire economie. Voor meer voorspelbaarheid van onze bedrijfsvoering, zoeken we ook naar meer grip op en stabiliteit in de verwerking van de grondstoffen. Als we dit kunnen realiseren met talenten van Werkzaak, creëren we een grote maatschappelijke meerwaarde. Immers ingezamelde grondstoffen worden opnieuw gebruikt én er worden banen gecreëerd voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om het verschil te kunnen maken en meer impact te hebben, hebben we de samenwerking met kringloopbedrijf 2Switch gezocht. Met de 2Switch-winkel in Tiel hebben we dan meteen een distributiepunt. Zo creëren we kansen op het gebied van circulaire economie en het sociale domein.

Coöperatie met Uitgesloten Aansprakelijkheid
Met Cirtex wordt in Rivierenland de eerste stap gezet om tot een circulaire textielketen in de regio te komen. De regiodeal heeft ons € 100.000 subsidie beschikbaar gesteld om dit te onderzoeken en tot een levensvatbaar bedrijfsplan te komen. Dit plan voorziet zo’n gunstig resultaat dat we graag over willen gaan tot daadwerkelijke oprichting. Daarvoor hebben we kennis, kunde en netwerken nodig die kunnen worden gedeeld. Het samenwerken in een netwerk vraagt ook om nieuwe juridische samenwerkingsverbanden. Avri, Werkzaak en 2Switch willen de risico’s zoveel mogelijk beperken. Daarom stellen we voor om een coöperatie met Uitgesloten Aansprakelijkheid op te richten. Deze juridische vorm heeft nauwelijks financiële of juridische risico’s voor onze GR’en of de deelnemende gemeenten.

We krijgen van een aantal raadsleden vragen over de risico’s die er zijn ten aanzien van het oprichten van de coöperatie. Tijdens de platformbijeenkomst in januari 2022 geven we graag een toelichting en beantwoorden we alle vragen die er leven. Ongeveer gelijktijdig met het verschijnen van deze e-letter sturen we de raadsleden alle beschikbare documenten.

Raden vooraf betrekken en informeren over de oprichting van de coöperatie.
Om te zien of het bedrijfsplan realiseerbaar is, starten we in januari 2022 een praktijktoets met het sorteren van textiel. Een arbeidsdeskundige kijkt met ons mee zodat we straks weten wat nodig is om het werk door de mensen van Werkzaak te laten doen. We delen de uitkomsten van deze toets met de raden.

We nodigen de gemeenteraden uit om voor 1 mei 2022 hun zienswijze op het initiatief aan ons te geven. Deze zienswijzen en de uitkomsten van bovengenoemde praktijktoets nemen we op in het definitieve voorstel aan de Algemeen Besturen van Avri en Werkzaak die een besluit zullen nemen.

De Regiodeal
De Regiodeal is een afspraak uit juli 2020 tussen het Rijk en regio Rivierenland waar 27 regionale initiatieven deel van uitmaken. Wij hebben in 2020 subsidie van de RegioDeal gekregen waarmee we een drietal projecten financieren. Het eerste project is de oprichting van een textielsorteercentrum. Het tweede project is ‘Het pleintje van Morgen’. Het derde project is ‘Betere Bodem Betuwe – van tuinafval naar compost’.

Meer weten over de RegioDeal of Cirtex?


Deel deze pagina opLinkedIn