U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Word ook een afvalvrije school

Kinderen uit Rivierenland worden afvalredders

Basisscholen uit Rivierenland kunnen aanmelden voor het nieuwe Avri educatieprogramma Afvalredders. Het project Afvalredders biedt alle basisscholen in Rivierenland de mogelijkheid om een Afvalvrije School te worden. Deze aanpak heeft een positieve invloed op het gedrag en op het milieu.

Wat is een afvalvrije school
Steeds meer scholen gaan bewust om met het afval dat ze produceren, met als doel afval te verminderen. De ambitie is leerlingen bewust te maken dat afval een waardevolle grondstof. Een afvalvrije school is een school die afvalscheiding en afvalpreventie combineert. Een afvalvrije school is niet alleen concreet bezig met het scheiden en verminderen van afval, maar het maakt kinderen ook enthousiast voor een beter milieu door middel van gedragsverandering en educatie. Iedere school ontvangt na deelname aan het project het predicaat ‘Afvalvrije School’.

Leerzaam en leuk
Professor Lamoraal pakt de handschoen op. Hij wil kinderen in Rivierenland bewust maken van hun eigen aandeel bij het afval in de school en milieuvervuiling in het algemeen. De scholen krijgen kosteloos en op verschillende momenten activiteiten aangeboden. De deelnemende klassen vormen een Afvalredders team, hierdoor worden de kinderen zelf verantwoordelijk voor het project en blijft het onderwerp ‘levend’.

Lesprogramma
Voor alle groepen is er een afvalles, passend bij de leeftijd. Voor de groepen 3 t/m 8 hoort er een videoles bij. In de lesbrief staan suggesties voor de les, uitleg over de videoles en een creatieve verwerkingsopdracht. In de videoles zal Professor Lamoraal uitleg geven over de verschillende afvalstromen en hij zal de vraag beantwoorden wat er met het afval gebeurt. Ook zal hij de klas vragen 1 of 2 Afvalredders aan te wijzen.
Zo ontstaat er op school een team van Afvalredders dat in de gaten gaan houdt of het lukt om de school afvalvrij te maken en te houden.

Afvalredders-team aan de slag
De eerste bijeenkomst van het Afvalredders-team wordt begeleid een Afvalcoach van Avri. De Afvalredders gaan de verschillende afvalstromen binnen de school in kaart brengen. Zij verzinnen zelf manieren om deze te verminderen en hoe ze afval op originele wijze kunnen hergebruiken. In het team zit een betrokken volwassene van de school (dit kan de directeur, maar bijvoorbeeld ook een leerkracht, conciërge of actieve ouder zijn) die na de eerste les nog - tenminste- twee keer met de Afvalredders samenkomt om de plannen uit te werken. De begeleider krijgt hiervoor een lesbrief.

Meld de school nu aan
Voor meer informatie neemt u contact op met Nika Meerman, Projectleider Afvalvrije Scholen: communicatie@avri.nl


Deel deze pagina opLinkedIn