U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Toekomstbestendige milieustraten

De vier milieustraten die Avri tussen 2000 en 2010 in gebruik nam voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd en zijn dringend toe aan modernisering. De huidige wijze van inzameling vraagt meer ruimte om meer verschillende materialen gescheiden in te zamelen en ruimte om activiteiten te faciliteren die tot schonere grondstofstromen en hergebruik leiden.

Verkennend onderzoek
Ook moeten bezoekers veilig afval kunnen aanbieden en medewerkers moeten veilig hun werk kunnen blijven doen. Zelfs als de ambities gelijk blijven, is modernisering noodzakelijk en dringend gewenst.
Avri heeft daarom een verkennend onderzoek laten uitvoeren naar het huidige functioneren van de milieustraten, de ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op het functioneren en de spreiding van de milieustraten in Rivierenland. De conclusies van dit onderzoek is in het AB van 10 februari jl. gepresenteerd.

Stijgend aantal bezoekers
Het aantal bezoekers is de afgelopen jaren flink gestegen. Meer huishoudens scheiden meer grondstoffen en bieden grotere materialen op de milieustraten aan. Een gewenste ontwikkeling maar het verhoogt de druk op de milieustraten. Ook de coronapandemie is debet aan extra druk op de milieustraten. Inwoners gingen aan de slag met huis en tuin.

Logistiek
Ook het gebrek aan goede logistiek leidt tot een langere doorlooptijd van de bezoekers, minder goede afvalscheiding en onveilige situaties. De situatie is urgent en actie is dringend gewenst. Milieustraten hebben bovendien geen mogelijkheid tot uitbreiding van de gescheiden inzameling van grondstoffen of aanvullende initiatieven. Daarnaast schrijven veranderde wet- en regelgeving hogere eisen voor aan milieustraten.

Hoe verder
Avri wil werken aan milieustraten die voldoende ruimte bieden voor de ontwikkeling naar de circulaire samenleving, met ruimte voor meer verschillende soorten grondstofstromen en een veilige omgeving voor werknemers en inwoners. In het AB van mei zullen kaders voor de toekomst worden opgesteld. Daarna zal de haalbaarheid van het toepassen van de kaders worden onderzocht en een globaal investerings- en locatieplan en een gefaseerde uitvoeringsplanning worden voorgelegd. Naar verwachting gebeurt dit in het AB van oktober.

Bekijk de diapresentatie hier:
Toekomstbestendige Milieustraten


Deel deze pagina opLinkedIn