U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Terugblik raadsbijeenkomst 15 april

Zienswijze gevraagd vóór 19 juni 2020

Woensdagavond 15 april is een extra bijeenkomst voor raadsleden gehouden over de jaarstukken 2019 en de begroting 2021. Hierdoor kunnen raadsleden goed voorbereid de bespreking van de kadernota en de begroting 2021 in de eigen gemeenteraad ingaan. Vanwege het coronavirus is deze bijeenkomst online gehouden. 

De extra bijeenkomst voor raadsleden stond in het teken van het financiële resultaat 2019, de begroting 2021, de financiële weerstand en het voorstel voor het verhogen van de afvalstoffenheffing 2021. Met 46 online deelnemers werd de bijeenkomst goed ‘bezocht’. Er werden veel vragen gesteld en ook suggesties door raadsleden gedaan om de financiële weerstand van Avri te herstellen en meer grip op de kosten te krijgen.

Veel aandacht voor aanvullen van de financiële reserves van Avri
De aanwezigen hadden behoefte aan meer inzicht in het ontstaan van het tekort in 2019, de consequenties daarvan in 2020 en de mogelijkheden om de financiële reserves van Avri weer aan te vullen. Er werden veel vragen gesteld over de gedaalde tarieven van grondstoffen, welk deel van het verlies toe geschreven kon worden aan de nieuwe inzamelmethode, de kosten van het niet goed scheiden van afval en grondstoffen, de verschillende scenario’s om de financiële weerstand weer op gezond niveau te krijgen en welke maatregelen nog meer genomen kunnen worden om het tij te keren.

Oorzaken tekort 2019
Marktontwikkelingen - de sterk dalende tarieven voor grondstoffen-, vervuiling en afvaltoerisme zijn de belangrijkste factoren die het negatieve resultaat hebben veroorzaakt. Op de eerstgenoemde factor heeft Avri geen invloed: alle afvalinzamelaars hebben hier mee te maken. Toch is vanuit milieu- en kostenoogpunt het nog steeds de moeite waard om door te gaan met deze inzameling.

Voor meer informatie over het financiële resultaat 2019, lees ons nieuwsbericht Avri sluit 2019 af met tekort van €1,1 miljoen

Structurele maatregelen
Omdat Avri het belangrijk vindt minder afhankelijk te zijn van marktontwikkelingen, gaat het Dagelijks Bestuur structurele maatregelen nemen. Er kan gedacht worden aan een extra verwerkingsslag om meer toegevoegde waarde aan grondstofstromen toe te voegen in plaats van rechtstreeks aanbieden bij een verwerker; samenwerken met (regionale) partners; inwoners blijven helpen om goed hun afval en grondstoffen te scheiden zodat er minder vervuiling is en de grondstoffen meer opleveren. In 2020 wordt hiervoor een aantal business cases uitgewerkt, besproken met de raadsleden en opgenomen in de begroting voor 2021.

Scenario’s aanvullen financiële reserves
Naast het aanvullen van de reserves via de afvalstoffenheffing de komende jaren, kunnen gemeenten er ook voor kiezen om zelf ( in een keer) de reserves aan te vullen. De mogelijkheid om de uitvoeringskosten te verlagen raken het serviceniveau van Avri. Dan gaat het bijvoorbeeld om de inzamelmiddelen (ondergrondse containers of minicontainers), de afhandeling van meldingen en vragen van inwoners, de voorlichting aan inwoners over het goed scheiden van afval en grondstoffen, op gebied van inkoop kunnen voldoen aan wet- en regelgeving etc.

Voor meer informatie over de stijging van de afvalstoffenheffing 2021, lees ons persbericht Dalende marktprijzen zorgen voor verdere stijging afvalstoffenheffing

Voor alle andere informatie over de bijeenkomst van 15 april:
Presentatie extra raadsbijeenkomst
Jaarstukken 2019
Begroting 2021
Artikel De Gelderlander 23 april 2020'Avri kijkt wat verwerken van afval kan opleveren'

 


Deel deze pagina opLinkedIn