U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Terugblik Platformbijeenkomst

Woensdagavond 8 januari 2020 stond de eerste platformbijeenkomst van het nieuwe jaar in het teken van de tariefopbouw die ten grondslag ligt aan de afvalstoffenheffing en de kadernota 2021. De avond werd goed bezocht en er werden veel vragen gesteld en ook suggesties door raadsleden gedaan om meer grip op de kosten te krijgen.

Meer inzicht in de uitvoeringskosten

De 8 Avri-gemeenten stelden op 19 december 2019 het basistarief per huishouden en voor het aanbieden van elke 30 liter restafval voor 2020 vast. Omdat de aanwezigen behoefte hadden aan meer inzicht in de uitvoeringskosten van Avri, hebben we deze toegelicht tijdens de platformbijeenkomst afgelopen woensdag. De aanwezigen stelden veel vragen over de mogelijkheden die Avri heeft om de kosten te beïnvloeden. Kosten zoals een aanslagbiljet, bijdrage van de regio, afschrijvingen van containers, overslaghal en stortplaats zijn vast. Ook heeft Avri te maken met externe factoren, veelal marktontwikkelingen, die niet beïnvloedbaar zijn. Bijvoorbeeld de lagere prijzen voor papier en textiel en kostenstijgingen waar Avri net als alle afvalinzamelaars, mee te maken heeft.

De knoppen waar we wel aan kunnen draaien waardoor de uitvoeringskosten lager kunnen worden, raken het serviceniveau van Avri. Dan gaat het bijvoorbeeld om de ophaalfrequentie van afval en grondstoffen, de inzamelmiddelen (ondergrondse containers of minicontainers), de afhandeling van meldingen en het werken met de papierverenigingen. Zo kan bijvoorbeeld besloten worden de ophaalfrequentie te verlagen. Ook zijn we met de papierverenigingen in gesprek en verwachten in het voorjaar 2020 een eerste conceptvoorstel te kunnen doen. Omdat Avri het belangrijk vindt minder afhankelijk te zijn van marktontwikkelingen, gaat het bestuur de komende tijd verder onderzoeken hoe er meer grip op externe en interne factoren kan worden gekregen.

Kadernota 2021: het roer moet om

Om de missie “Samenwerken aan een schoon Rivierenland” te realiseren, heeft Avri een vijftal doelstellingen:

  • van de regio, voor de regio;
  • leefbaarheid en duurzaamheid;
  • circulariteit;
  • inclusiviteit;
  • voorspelbaarheid.  

In de kadernota (het beleidsmatige en financiële kader voor het begrotingsjaar 2021) zijn deze doelstellingen vertaald naar beleidskeuzes voor het jaar 2021. In de nota constateren we ook dat door de ontwikkelingen op de afval- en grondstoffenmarkten, het roer bij Avri om moet. Doen wat we altijd deden, is niet meer genoeg. Het is van belang dat we investeringen gaan doen om innovaties te ontwikkelen. Dat kan verder gaan dan het inzamelen van afval en grondstoffen. Denk bijvoorbeeld aan het (deels) zelf verwerken van ingezamelde grondstoffen. In 2020 werken we hiervoor een aantal business cases uit zodat deze in de begroting voor 2021 kunnen worden opgenomen.

De Kadernota gaat ook in op de gevolgen van de klimaatontwikkelingen voor de openbare ruimte. Daar speelt IBOR op in waarbij we onder meer kijken hoe er synergievoordeel behaald kan worden met het ophalen van afval.

Extra bijeenkomst kadernota

Op 15 april 2020 organiseren we een extra bijeenkomst voor raadsleden over de kadernota. Hierdoor kunnen raadsleden goed voorbereid de bespreking van de nota in de eigen gemeenteraad ingaan.


Deel deze pagina opLinkedIn