U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van negen basisschoolklassen in Rivierenland een grote hoeveelheid elektronisch afval (E-waste) ingezameld tijdens de E-waste Race 2022. In totaal haalden zij met hulp van familie en buurtbewoners maar liefst 13.268 oude elektronische apparaten op. De Brede School Heukelum wist de meeste apparaten in te zamelen en wint daarmee een schoolreisje voor de hele klas naar het NEMO Science Museum in Amsterdam. De E-waste Race wordt georganiseerd door Avri in samenwerking met Weee Nederland en Wecycle.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval niet gerecycled. Vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in de schuur. De schoolklassen voerden campagne om familie en buurtbewoners bij de E-waste Race te betrekken. Zij konden hun oude elektronische apparaten online aanmelden en door de kinderen laten ophalen. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk oude of kapotte apparaten worden hergebruikt of gerecycled. De kinderen kregen extra punten voor het (laten) repareren van kapotte apparaten, bijvoorbeeld met hulp van een Repair Café in de buurt.

Avri haalde het ingezamelde e-waste op bij de scholen en zorgt ervoor dat de grondstoffen in de apparaten opnieuw worden gebruikt. De scholen die dit jaar meededen aan de E-waste Race zijn: de Brede School Heukelum, de Koningin Julianaschool uit Culemborg, de Fonkelsteen uit Zaltbommel, het Palet uit Kesteren, de Wiekslag uit Rijswijk, de Bellefleur uit Dodewaard, de Hoeksteen uit Spijk, de Zaaier uit Hedel en OBS Est uit Est.

Heeft u nog oude of kapotte elektrische apparaten? U kunt deze ook altijd gratis inleveren op een van de Avri-milieustraten.


Deel deze pagina opLinkedIn