U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Steun voor statiegeld op flesjes en blikjes blijft groeien

De Statiegeldalliantie, waarbij Avri is aangesloten, heeft iets te vieren. Meer dan duizend gemeenten, organisaties en bedrijven in Nederland en België hebben zich inmiddels aangesloten. De Statiegeldalliantie startte twee jaar geleden. Inmiddels tellen zij ruim 1.030 partners: waaronder 98 procent van de Nederlandse gemeenten, maar ook provincies, Belgische gemeenten, en vele organisaties pleiten bij de Nederlandse en Belgische regeringen voor statiegeld op alle plastic flessen en drankblikjes. Het is een primeur dat gemeenten, steden, boeren-, consumenten- en milieuorganisaties zich achter dezelfde zaak scharen.

Update statiegeld in Nederland

Op 10 maart 2018 besloot de Nederlandse regering het bedrijfsleven twee jaar de tijd te geven om plastic flesjes beter te gaan recyclen en het aantal flesjes in het zwerfafval met 70-90% te verminderen. Anders komt er vanaf 2021 statiegeld op plastic flesjes. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven was van plan om najaar 2020 dit besluit te nemen. Zij heeft besloten dit te vervroegen naar komend voorjaar, omdat het zwerfafval van kleine plastic flessen toeneemt. De resultaten van de laatste meting, waarvan de resultaten in februari 2020 bekend worden gemaakt, is hiervoor doorslaggevend.

Statiegeld op blikjes

Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde voor moties om ook op blikjes statiegeld in te voeren. Met het aannemen van deze moties ligt er een verzoek aan de regering. Het is nog afwachten wat de regering hiermee gaat doen. 


Deel deze pagina opLinkedIn