U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Proef met speciale bodemlaag in plantsoenen Buren, Neder-Betuwe en Tiel

In maart start Avri een proef met een laag snippers in meerdere plantsoenen in Buren, Neder-Betuwe en Tiel. Deze “mulchlaag” bestaat uit snippers van siergras (Miscanthus). Zo’n laag biedt veel voordelen.

Minder onkruid en gezondere planten

Nieuwe planten in onze plantsoenen hebben het de laatste jaren steeds moeilijker. Dat komt door droge voorjaren gevolgd door hete droge zomers. Alleen maar meer water geven is niet genoeg. Om de planten meer kans te geven gaan we iets nieuws proberen: het aanbrengen van een laag fijngehakt siergras (Miscanthus). Zo’n laag heet een mulchlaag. Een mulchlaag zorgt er voor dat de grond minder snel uitdroogt. Onkruid krijgt ook minder kans. Een mulchlaag is niet alleen goed voor de korte termijn, maar zorgt ook op langere termijn voor gezondere beplanting, omdat de structuur van de grond beter wordt.

Waar komt er zo’n mulchlaag, en wanneer?

Op de volgende plaatsen krijgen plantsoenen een mulchlaag:

  • Dodewaard:      t.h.v. Lindenlaan 27 en Acaciastraat 24 (2 vakken)
  • Dodewaard:      t.h.v. Houtmanskampweg 2 (1 vak)
  • Opheusden:      t.h.v. kruising Burg. Lodderstraat en Eikenlaan (1 vak)
  • Tiel:                  Nieuweweg (5 vakken)
  • Tiel:                  Ruisvoorn (2 vakken)
  • Lienden:           Verbrughweg (12 vakken)

In Dodewaard, Opheusen en Tiel wordt de mulch in maart aangebracht. In Lienden een maand later. In Lienden gaat het om plantsoenen met vooral vaste planten. De vaste planten moeten eerst voldoende boven de grond uit zijn, voordat de mulch aangebracht kan worden.

Gaat Avri dit dan voortaan overal doen?

Dat is nog niet bekend. Dit jaar is een test om te zien of een mulchlaag goed werkt en of de kosten niet te hoog worden. Als de test goede resultaten laat zien, komt er vanaf volgend jaar op meer plaatsen een mulchlaag bij nieuwe aanplant en als het kan ook in bestaande plantsoenen.

Planten voor bijen en vlinders in Lienden

In Lienden hebben de plantsoenen allemaal nieuwe planten gekregen. Avri heeft daar in februari verschillende vaste planten en heesters gezet. De soorten zijn zo uitgekozen dat ze veel vlinders, bijen en insecten aantrekken, wat goed is voor de biodiversiteit. De planten bloeien om de beurt, zodat de plantsoenen het hele jaar door mooi en kleurig zijn. De gekozen plantensoorten zijn klimaatbestendig. Ze groeien goed op de Betuwse klei en kunnen beter tegen droogte. Met speciale mest krijgen de nieuwe planten een goede start.


Deel deze pagina opLinkedIn