U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Kijk uit voor de eikenprocessierups!

Nest van eikenprocessierups

Sinds een aantal jaren hebben ook de gemeenten in het rivierengebied overlast van de eikenprocessierups. De brandharen veroorzaken vooral vanaf half mei en in juni en juli overlast voor mens en dier. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en nesten. Avri zorgt voor bestrijding in de gemeenten Buren, Neder-Betuwe, Tiel en West Betuwe

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. De rups leeft op eikenbomen en vreet deze kaal. De nesten bestaan uit een soort web waar onder andere haren van de rups in zitten. Deze haren komen in de huid, ogen en luchtwegen van mensen en dieren. Met als gevolg jeuk, een pijnlijke huid, ademhalingsproblemen en oogontsteking. Als u in contact bent gekomen met de rupsen of brandharen, was dan uw huid goed en spoel uw ogen goed uit met water. Zijn de klachten ernstig? Neem dan contact op met uw huisarts.

Bestrijding en melden

 • Neder-Betuwe
  Hier worden de eiken in gebieden met veel boomkwekerijen preventief biologisch bespoten. Daarnaast controleren we alle eikenbomen en zuigen de eikenprocessierupsen weg.
 • Buren
  Hier controleren we alle eiken en zuigen we de eikenprocessierupsen die overlast kunnen veroorzaken weg.

Woont u in de gemeente Buren of Neder-Betuwe en ontdekt u een nest in het openbaar groen? Meld dit dan via de Avri-app, avri.nl of bel Avri op (0345) 58 53 53.

 • Tiel
  Hier controleren we alle eiken en zuigen we alle aangetroffen eikenprocessierupsen weg.

Woont u in de gemeente Tiel en ontdekt u een nest in het openbaar groen? Meld dit dan bij uw gemeente via het online meldingsformulier op tiel.nl of via telefoonnummer (0344) 63 71 11.

 • West Betuwe
  Hier worden alle eiken preventief biologisch bespoten en de eikenprocessierupsen die overlast kunnen veroorzaken weggezogen. De gemeente West-Betuwe zorgt voor de bestrijding binnen de bebouwde kom en op begraafplaatsen en Avri zorgt voor bestrijding buiten de bebouwde kom. Lees hier meer over (de planning van) het bespuiten van de eiken

Woont u in de gemeente West Betuwe en ontdekt u een nest in het openbaar groen? Meld dit dan bij uw gemeente via het online meldingsformulier op westbetuwe.nl. U kunt ook telefonisch contact opnemen met Team Leefomgeving (0345) 72 88 02.

Rupsen in de tuin

Vindt u de eikenprocessierupsen in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Het is niet aan te raden dit zelf te doen. U kunt het beste contact opnemen met een boomverzorging- of ongediertebestrijdingsbedrijf bij u in de buurt.

Vragen?

Met vragen over de bestrijding van rupsen op gemeentelijke bomen kunt u terecht bij Avri via (0345) 58 53 58. Voor meer informatie over de eikenprocessierups kijkt u op:


Deel deze pagina opLinkedIn