U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Het Pleintje van Morgen: van grondstof naar product

We hebben vanuit de Regiodeal subsidie gekregen voor een haalbaarheidsonderzoek naar het hergebruik van grondstoffen uit pdb. Outdoor Furniture Nederland (OFN), Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en ingenieursbureau Sweco hebben met bruikbare grondstoffen uit het pdb-afval dat Avri inzamelt, de eerste producten gemaakt. 

Sluiting van de keten om stap naar circulaire economie te zetten
Het Rijk wil dat de Nederlandse economie in 2050 100% circulair is: hergebruik van producten en grondstoffen moet dan maximaal zijn, en waarde vernietiging minimaal. Voor 2030 hanteert het Rijk een tussendoelstelling: 50% reductie op grondstofgebruik. In Rivierenland staat de circulaire economie nog in de kinderschoenen. Om de stap te zetten van recyclen naar een circulaire economie, is een betere aansluiting van ketens nodig. Dat kunnen we doen door ingezamelde grondstoffen te gebruiken om producten van te maken voor Fruitdelta Rivierenland. Zo sluiten we samen de keten van inzamelen tot het opnieuw inzetten van grondstoffen in het gebied waar is ingezameld.

Kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Modulaire standaardproducten die in grotere aantallen kunnen worden gemaakt en verkocht, vragen om passende eenvoudige arbeid. Dit kan heel geschikt zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het ontwikkelen van dergelijke modulaire producten biedt dan ook kansen voor Werkzaak die een belangrijke rol hierin speelt.

Het Pleintje van Morgen
Inmiddels zijn de eerste producten gerealiseerd en gepresenteerd in het Pleintje van Morgen: verschillende voorbeelden van circulaire voorwerpen die in de openbare ruimte gebruikt kunnen worden zoals bankjes, lantaarns en verkeersborden. Het Pleintje van Morgen is uit diverse afvalstromen geproduceerd, zoals pdb, textiel, hout en gft. Hiermee willen we laten zien dat we schone grondstoffen een mooi tweede leven kunnen geven.

Samen bijdragen aan behalen van de regionale duurzaamheids- en circulariteitsdoelstellingen
Door te zorgen voor een betere aansluiting tussen inzameling van afval, verwerking en ontwikkeling van nieuwe producten, willen we onderzoeken of dit een aantrekkelijke business case kan zijn. Hiermee kunnen we een grote bijdrage leveren aan het behalen van de duurzaamheids- en circulariteitsdoelstellingen. Een bijkomend voordeel is het herkenbaar ‘terug inzetten’ van in de regio ingezamelde reststromen in het landschap, in wijken, straten en op pleinen. Zo wordt circulariteit en het belang en de mogelijkheden daarvan, zichtbaar en tastbaar voor de inwoners van Fruitdelta Rivierenland.

Om ook in deze fase van het project al duidelijk te laten zien wat we aan het doen zijn, willen we in elke gemeente in Rivierenland een eerste Pleintje van Morgen realiseren.

De Regiodeal
De Regiodeal is een afspraak uit juli 2020 tussen het Rijk en regio Rivierenland waar 27 regionale initiatieven deel van uitmaken. Wij hebben in 2020 subsidie van de RegioDeal gekregen waarmee we een drietal projecten financieren. Het eerste project is de oprichting van een textielsorteercentrum 'Zienswijzen raden belangrijke factor in besluit oprichting coöperatie Cirtex'. Het tweede project is ‘Het pleintje van Morgen’. Het derde project is ‘Betere Bodem Betuwe – van tuinafval naar compost’.

Meer weten over de RegioDeal of Cirtex?


Deel deze pagina opLinkedIn