U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Grondstoffenrapportage tot en met oktober 2021

De ‘Afval- en Grondstoffenrapportage tot en met oktober 2021’ laat positieve ontwikkelingen zien, vooral aan de inkomstenkant. Door betere tarieven voor papier en textiel en de toename van de tonnen ingezamelde grondstoffen, zien we een aanzienlijke verbetering in onze opbrengsten. Helaas neemt de vervuiling van gft en pdb verder toe. Dat kan gaan leiden tot afkeur en dus hogere kosten.

Het is belangrijk dat we aandacht blijven geven aan het goed scheiden van grondstoffen. Bij sommige grondstoffen zien we dat de zuiverheid te wensen over laat. Dit werkt het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen tegen. Ook zorgt het voor verlies van opbrengsten en hogere kosten door afkeur en verwerking als restafval.

We zijn dit jaar gestart met het verbeteren van de kwaliteit van de grondstoffen en meer grip te krijgen op de kosten en opbrengsten daarvan. De eerste resultaten worden nu zichtbaar. Zo hebben we voor de verwerking van papier en textiel andere contracten afgesloten. Daarnaast is de vraag naar papier in corona tijd sterk toegenomen waardoor het markttarief is gestegen. Voor textiel moesten we in 2020 nog betalen. Nu hebben we een nieuw 1-jarig contract afgesloten waardoor we een hoger tarief krijgen. De toenemende vervuiling van pdb en gft baart ons wel zorgen: we komen steeds dichter bij de grens dat partijen afgekeurd gaan worden.

Verschuiving focus naar schonere grondstoffen
We zien dat de landelijke focus verschuift van minder kg restafval naar schonere grondstoffen. Ook wij blijven ons inzetten om de kwaliteit van de grondstoffen te verbeteren. Hiervoor zijn we al gestart met voorlichtingsactiviteiten om inwoners mee te nemen in hoe zij hun afval nog beter kunnen scheiden. In 2022 gaan we hier mee verder.

Seizoeneffect speelde mee in besluit aanpassing dienstverlening door Corona
Vanwege uitval van medewerkers door corona(maatregelen) moesten we een keuze maken waar we onze dienstverlening konden aanpassen. We hebben gekeken naar het aanbod van onze stromen. Gft heeft in de winter altijd een lager aanbod. Terwijl door de feestdagen in december het aanbod van stromen als papier en glas juist toeneemt. Dit heeft ertoe geleid dat we hebben besloten gft voorlopig maandelijks in plaats van tweewekelijks op te halen. We begrijpen dat erg vervelend is voor sommige inwoners.

We zien dat inwoners die toch veel gft-afval hebben en dat nergens anders kwijt kunnen dan in hun eigen container, deze soms extra vol stoppen. We begrijpen dat inwoners dat doen maar daardoor worden de containers te zwaar voor onze zijladers om ze te lossen. Inwoners krijgen in dat geval een label aan hun container dat we op een later moment die alsnog komen legen. Onze medewerkers van Ibor komen dan met een achterlader de te zware containers legen.

Samenwerking met grensgemeenten om afvaltoerisme tegen te gaan
We hebben met de afvalinzamelaars in onze grensgebieden goede gesprekken gevoerd en samen gekeken hoe we het afvaltoerisme kunnen tegengaan. Dat heeft ertoe geleid dat Afvalstoffendienst Den Bosch de tarieven op haar milieustraten voor mensen die niet hun gebied wonen, heeft aangepast. Waardlanden gaat een voorstel maken om de toegang tot de containers voor huishoudens en kleine bedrijven met een pas te gaan regelen. Zo zorgen we samen dat afvaltoerisme steeds lastiger wordt. Wanneer al deze maatregelen in werking zijn, gaan we een meting doen naar het effect ervan. 

Meer informatie?


Deel deze pagina opLinkedIn