U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Eerste resultaten afvalscheiding veelbelovend

Logo Avri

Avri heeft de inzamelcijfers van januari en februari vergeleken met de cijfers van dezelfde periode vorig jaar. Het blijkt dat inwoners van Regio Rivierenland hun afval in de eerste maanden van dit jaar erg goed gescheiden hebben. Zo is er in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar ruim 1,1 miljoen kilo extra aan gft ingezameld.

Dat is een stijging van ongeveer 50%. Verder is er 242.000 kilo extra aan plastic verpakkingsmaterialen ingezameld, wat een stijging betekent van maar liefst ruim 60%. Ook bij andere afvalsoorten als papier en textiel viel een stijging waar te nemen. Daartegenover staat dat er bijna 3 miljoen kilo minder restafval ingezameld is als vorig jaar, wat nu niet verbrand hoeft te worden. Dat is een daling van 37%. Vóór invoering van het systeem werd een afname van 30 % ingeschat. De cijfers betekenen dat de regio op koers ligt voor het doel om 65% van haar afval te hergebruiken.
 
Deze eerste twee maanden vormen echter een te korte periode om conclusies voor een heel jaar te trekken. Zo moet er rekening gehouden worden met seizoensinvloeden en het feit dat veel inwoners eind 2013 veel afval aanboden, zodat zij bij de eerste inzamelronde in 2014 geen restafval hoefden aan te bieden.
 
Bijna alle inwoners zetten het afval goed aan de weg of brengen het netjes naar de ondergrondse containers. Op sommige plekken in binnensteden registreert Avri wel een toename van het aantal zakken dat naast ondergrondse containers geplaatst wordt. Deze zogenaamde bijplaatsingen vormen een aandachtspunt voor Avri, waar streng op gecontroleerd wordt. Er zijn inmiddels verschillende overtreders beboet. In andere regio's waar een dergelijk nieuw inzamelsysteem is ingevoerd, werd ook gedurende de eerste maanden een lichte stijging waargenomen van het aantal bijplaatsingen, die vervolgens weer afnam.


Deel deze pagina opLinkedIn