U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Betere Bodem Betuwe – van tuinafval naar compost voor de Fruitdelta

Doordat compost vocht vasthoudt, kan het een oplossing zijn voor het omgaan met het watertekort in onze regio als gevolg van klimaatverandering. Door regionaal groenafval te composteren en ook in de eigen regio weer te gebruiken, kan het bovendien een flinke C02 besparing opleveren. Immers er is minder transport nodig. 

We zijn samen met ondernemer RETERRA en Werkzaak Rivierenland een onderzoeksproject gestart om uit het tuinafval dat we met de gft-inzameling ophalen binnen onze regio, te verwerken tot compost. Deze compost kan dan vervolgens gebruikt worden als bodemverbeteraar in Fruitdelta Rivierenland. Naast compost kan uit het tuinafval ook biomassa worden geproduceerd. Dat kan gebruikt worden als biobrandstof om daarmee de energie-infrastructuur binnen de kas- en tuinbouw een transitie te laten ondergaan. Om het tuinafval uit het gft te sorteren, is Werkzaak Rivierenland betrokken om het werk door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten uitvoeren.

Pilotproject om haalbaarheid te onderzoeken
Het onderzoeksproject bestaat uit drie fasen. In de eerste fase doen we een pilotproject waarin we de technische haalbaarheid van de methode om compost te produceren met de tuinfractie uit gft-afval, onderzoeken. We zijn hiervoor in april gestart met het sorteren van ingezameld gft-afval door medewerker van Werkzaak. We hebben hiervoor gebruik gemaakt van gft-afval van het buitengebied en de dorpskernen omdat we daar relatief gezien het meeste tuinafval ophalen en de vervuiling het laagste is. De kwaliteit van de eerste sortering was zo goed dat we in oktober ongeveer 200 ton gesorteerd hebben. Daarna hebben we het proces van composteren en de analyse opgestart om vast te stellen wat de opbrengst en de kwaliteit is. Vertegenwoordigers van het bevoegd gezag en van de universiteit van Wageningen hebben deze analyse bijgewoond. Uitkomst hiervan is dat we verder kunnen om het composteringsproces uit te voeren. De compostering vindt gedurende deze maanden plaats en de analyses van het compost verwachten we eind februari 2022 te kunnen opleveren. De uitkomsten hiervan zijn bepalend om door te gaan met dit project.

Als er zich geen of weinig obstakels voordoen, starten we de tweede fase waarin we een business case maken. Als die haalbaar blijkt te zijn, kunnen we in de derde fase een vergunning aanvragen om gft-afval te sorteren en de tuinfractie te composteren.

De Regiodeal
De Regiodeal is een afspraak uit juli 2020 tussen het Rijk en regio Rivierenland waar 27 regionale initiatieven deel van uitmaken. Wij hebben in 2020 subsidie van de RegioDeal gekregen waarmee we een drietal projecten financieren. Het eerste project is de oprichting van een textielsorteercentrum 'Zienswijzen raden belangrijke factor in besluit oprichting coöperatie Cirtex'. Het tweede project is ‘Het pleintje van Morgen’.  Het derde project is ‘Betere Bodem Betuwe – van tuinafval naar compost’.

Meer weten over de RegioDeal?


Deel deze pagina opLinkedIn