U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Avri-gemeenten krijgen de keuze bij inzamelen incontinentiemateriaal

Pictogram luier

Het Algemeen Bestuur (AB) van Avri besloot vandaag in haar vergadering dat de 8 aangesloten gemeenten zelf bepalen of en hoe zij incontinentiemateriaal en luiers door Avri laten inzamelen. De wethouders binnen het AB gaan hierover met hun gemeenteraden in gesprek. Ook is besloten om de contracten met papierverenigingen met een jaar te verlengen.

Duurzaam verwerken

Het AB van Avri wil incontinentiemateriaal en luiers gescheiden inzamelen en circulair laten verwerken, zodat het als grondstof voor nieuwe producten kan dienen. Hiervoor is een plan uitgewerkt wat gemeenten de keuze biedt om te kiezen of en hoe het materiaal ingezameld wordt. Gemeenten bepalen ook of de kosten voor hun inwoners bij de afvalstoffenheffing komen. 

Maatwerk

Gemeenten willen meer maatwerk gericht op de behoefte van hun inwoners. Joost Reus, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van Avri: “Maatwerk is niet nieuw binnen Avri. Verschillende gemeenten hebben al maatwerk voor aanvullend werk. Voor die extra werkzaamheden betalen de inwoners van die gemeenten ook. Denk bijvoorbeeld aan het extra ophalen van gft of het verwijderen van zwerfvuil. Voor het inzamelen van incontinentiemateriaal en luiers kunnen gemeenten ook kiezen voor een pakket op maat. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen hoe vaak het afval wordt opgehaald en hoeveel containers er worden geplaatst.

West Maas en Waal al gestart

Gemeente West Maas en Waal is vanaf 1 juli begonnen met het gescheiden inzamelen van het incontinentiemateriaal en luiers. Met de ervaringen in West Maas en Waal kunnen de andere gemeenten hun voordeel doen. Helaas wordt het luiermateriaal voorlopig nog als restafval verbrand omdat er dit jaar nog geen ruimte is in een fabriek die luiers duurzaam verwerkt. 

Pilots met papierverenigingen

De contracten met de verenigingen die Avri ondersteunen bij het ophalen van papier zijn voor 1 jaar verlengd. In het najaar zoeken Avri en de verenigingen samen naar alternatieve werkzaamheden zodat de inkomsten voor verenigingen ook ná 2020 geborgd kunnen blijven. Denk bijvoorbeeld aan het adopteren van ondergrondse containers of het bemensen van mobiele milieustraten. Volgend jaar probeert een aantal verengingen de alternatieve werkzaamheden uit om te onderzoeken wat het beste werkt. Het bedrag dat voor papierverenigingen gereserveerd is blijft overeind, verenigingen worden wel geacht om er een tegenprestatie voor te leveren.


Deel deze pagina opLinkedIn