U bevindt zich op: Home/ Over Avri / bestuur

Nieuws

Aanpak eikenprocessierups: start preventief spuiten op 14 mei

Eikenprocessierupsen op de stam van een eik

De eikenprocessierups zorgt de laatste jaren voor overlast. Om dit in 2021 te voorkomen zet Avri in op preventieve bestrijding van de rups in Buren, Neder-Betuwe, Tiel en West Betuwe. Elke gemeente maakt binnen zijn gebied eigen keuzes als het gaat om het bestrijden van de eikenprocessierups. Dit jaar wordt begonnen met het preventief bestrijden op 14 mei.

Voorzorgsmaatregelen met preventief spuiten

De maatregelen die we nemen richten zich op de (gemeentelijke) eikenbomen. Als de bomen voor circa 50% in blad staan, wordt een deel van de eikenbomen preventief bespoten met een biologisch middel. De rupsen gaan dood wanneer ze de behandelde bladeren eten.

Het middel wordt op de bomen verneveld. Dat kan overdag, maar ook in de avonduren of zelfs ’s nachts gebeuren, want voor het maximale effect zijn de weersomstandigheden en daarmee het juiste moment van spuiten heel belangrijk. Het middel is niet schadelijk voor de mens.

Wie doet wat?

  • Gemeente West Betuwe laat alle gemeentelijke eikenbomen preventief bespuiten.
  • Gemeente Neder-Betuwe bespuit alle gemeentelijk eikenbomen buiten de kom
  • Gemeente Buren spuit alleen op hotspotlocaties waar in de voorgaande jaren de meeste nesten zijn aangetroffen.
  • Gemeente Tiel gaat alleen op bedrijvenpark Medel de gemeentelijke eiken bespuiten.

> Lees meer over bestrijding van de eikenprocessierups door Avri of bekijk de kaart om te zien waar er precies wordt gespoten.


Deel deze pagina opLinkedIn