U bevindt zich op: Home /Inwoners /Openbare Ruimte /Neerijnen / Regenwater

Scheiden vuil water en regenwater

Als een oud rioolstelsel in de gemeente Neerijnen vervangen wordt, worden in de nieuwe situatie 2 buizen geplaatst. 1 voor regenwater en 1 voor vuil rioolwater. Het regenwater en het vuile water worden hierdoor van elkaar gescheiden. Deze maatregel voorkomt niet alleen wateroverlast, maar voorkomt ook dat regenwater onnodig door de zuiveringsinstallatie gaat.

Om het regenwater en vuile water van een perceel naar de juiste rioolbuis af te kunnen voeren, worden 2 rioolputjes gemaakt bij de erfgrens. De meeste huiseigenaren voeren het regenwater en vuile water nog via 1 buis af. Deze wordt standaard aangesloten op het riool voor vuil water. Het regenwater komt hierdoor dus niet in het juiste riool terecht. Zonde, want dan gaat het alsnog onnodig door de zuiveringsinstallatie.

De woningbouwvereniging en een groeiend aantal huiseigenaren in de gemeente Neerijnen hebben al maatregelen genomen om hun vuile water en regenwater van elkaar te scheiden en af te voeren naar de juiste rioolbuizen.

Hoe kan ik regenwater en vuil water gescheiden afvoeren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om het regenwater en vuile water van uw perceel gescheiden af te voeren. Onderstaande stappen kunnen u hier bij helpen.

  1. Bekijk de bouwtekeningen
    Hierop staat waar de rioolaansluitingen vanuit uw woning naar buiten komen en waar de regenpijpen zitten.
  2. Bekijk hoogteverschillen rondom uw woning
    Aan welke kant ligt het hoogste punt? Misschien is het bij u wel mogelijk om het regenwater direct vanuit de regenpijpen over de bestrating naar de put in de straat of de vijver, greppel of sloot in uw tuin te laten stromen.
  3. Rioolbuis in de grond
    Kunt u het regenwater niet laten wegstromen? Kijk dan naar een afvoer voor regenwater via een buis in de grond. Let daarbij wel op de ligging en diepte van de put voor regenwater op de erfgrens. Als u niet weet waar de putten liggen, kunt u een tekening opvragen bij Avri via regenwater@avri.nl of bel met een Vakspecialist Riolering via (0345) 58 53 53.

Meer mogelijke oplossingen voor in de tuin, vindt u op de website rainproof.nl. Deze website gaat over wateroverlast in Amsterdam, maar biedt veel tips en inspiratie om regenwater op een goede manier weg te laten lopen.

Brief ontvangen?

Hebt u een brief ontvangen van Avri omdat in uw straat een nieuw rioolstelsel komt? Dan vragen wij u door te geven hoe u het regenwater en vuile water van elkaar gaat scheiden. U kunt het meegestuurde formulier aan ons terugsturen of het online formulier invullen.

Verordeningen

Als huiseigenaar bent u volgens de wet verplicht om uw vuile water en regenwater naar de juiste rioolbuizen te laten lopen, als uw gemeente daar mogelijkheden voor biedt. De gemeente Neerijnen heeft hierover regels vastgelegd. U leest hier meer over in onderstaande documenten. 

Bekijk de rioolaansluitverordening van de gemeente Neerijnen
Bekijk de verordening op de afvoer van afvloeiend hemelwater en grondwater

Vragen?

Hebt u vragen over dit onderwerp of hulp nodig bij het maken van een plan voor uw situatie? Wij adviseren u graag. U kunt contact opnemen met Jan Schalkwijk (Vakspecialist Riolering) via regenwater@avri.nl of (0345) 58 53 53.

Deel deze pagina opLinkedIn